Semiška ohcet – Gremo v svate

Danes se začenja tridnevna turistično-etnografska prireditev Semiška ohcet, z naslovom Gremo v svate. Osrednja prireditev bo jutri, v soboto, ko bodo prikazali tudi del obredja izročilne belokranjske poroke.

V prvih letih je bila na prireditvi tudi prava poroka, vendar pa v zadnjih letih prireditelji niso našli več parov, ki bi se želeli poročiti po belokranjskem izročilnem obredju. Zato so ta del nekoliko posodobili. To so storili tako, da semiški folkloristi del omenjenega poročnega obredja zaigrajo. Ob tem so zdaj povabili še druge folklorne skupine in dogajanje zastavili bolj festivalsko. Vsako leto namreč predstavijo le določen del izročilnega poročnega obredja. Letos bodo to svatovski plesi.

Tokrat že 23. Semiško ohcet bodo zvečer odprli z več razstavami in nastopi Big banda Črnomelj, Mladih Belokranjcev in srbskega Queen Real Tribute Banda, ki izvaja glasbo britanske skupine The Queen.

Jutri, v soboto, bo na tržnici tudi več predstavitev domače obrti in kulinarike, festival zavitkov ŠtrudelFest 2017, pohod Lahkih nog po Semiču, blagoslov motoristov in kolesarjev, pripravili bodo kolesarsko turo po semiški okolici, zvečer pa si bodo obiskovalci lahko ogledali še nastop semiških ter gostujočih folklornih društev ter skupin.

V nedeljo bodo tridnevno dogajanje med drugim končali s pohodom Od zidanice do zidanice, poleti jadralnih padalcev in koncertom vokalno-tamburaških skupin. V okviru spremljevalnega programa pripravljajo še pokušino domačega vina in oglede krajevne muzejske zbirke.

Promet skozi Semič bo nekoliko prilagojen, prireditelji v treh dneh pričakujejo okoli 6000 obiskovalcev.