Semič in Črnomelj krepko v rdeči coni, Metlika blizu

Zemljevid okužb po občinah, v zadnjih 14 dneh (vir: https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats)

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je bilo v sredo, 14. oktobra, v statistični regiji Jugovzhodna Slovenija potrjenih 248,4 okužbe na 100 tisoč prebivalcev. Regija je uvrščena na t. i. rdeči seznam, za katero veljajo posebni ukrepi, o katerih smo že poročali.

Podatki za Belo krajino pa kažejo, da je bilo do vključno srede, 14. oktobra, aktivnih 42 okužb, glede na število prebivalcev pa se dve občini v njej že uvrščata med občine na t. i. rdečem seznamu, če bi merili po tem. Podatki za četrtek, 15. oktobra, trenutno še niso znani. Predvidoma bodo znani popoldan.

V Sloveniji je bilo včeraj sicer potrjenih skupno 835 okužb, povprečje v Sloveniji je 257,21 na 100.000 prebivalcev.

Za Belo krajino podatki na dan 14. oktober 2020, z okužbami v zadnjih 14 dneh, kažejo naslednjo sliko:

  • V občini Črnomelj je bilo potrjenih 21 primerov okužb, kar je 147,5 na 100.000 prebivalcev. S tem se občina uvršča na t. i. rdeči seznam (meja je 140 na 100.000 prebivalcev).
  • Še slabše je v občini Semič, kjer je sicer 10 okužb, vendar je to glede na število prebivalcev 279,4 na 100.00 prebivalcev.
  • V občini Metlika je bilo 11 aktivnih okužb, kar je 129,9 na 100.000 prebivalcev. S tem se občina sicer uvršča na t. i. oranžni seznam, vendar je meja 140 blizu.

Na stanje se je odzval tudi črnomaljski župan Andrej Kavšek, ki je medijem danes posredoval naslednjo izjavo:

“Kot razbiramo iz vsakodnevnih poročil in kakor je včeraj obvestil tudi Štab Civilne zaščite občine Črnomelj, je v naši občini trenutno 21 aktivno okuženih oseb, kar je enkrat več kot smo jih beležili spomladi v prvem valu. Glede na trende v državi bo število okuženih še naraščalo.

Kot župan vas pozivam, da se držite navodil, ki so jih podali NIJZ, Štab CZ  in Vlada RS. Bodite še posebej racionalni in previdni, saj se odgovornost pravzaprav začne pri nas samih. Ukrepi niso dovolj, če se sami ne zavedamo resnosti situacije in se ne držimo priporočil ter skrbimo zase in za svoje zdravje. Konec koncev gre za nas vse.

Z upoštevanjem ukrepov smo odgovorni do sebe in za ostale okoli nas. Verjamem namreč, da si nihče ne želi povečanja števila okužb, zato bodimo samodisciplinirani.

Javne institucije pozivam, da vse prireditve in ostale dogodke prestavite na kasnejši, varnejši čas. Bodimo zgled občanom. Za kulturna, športna in družabna srečanja bo še veliko priložnosti, zato še enkrat, bodimo previdni ter se držimo priporočil NIJZ in ukrepov Vlade RS.

Bližajo se tudi t. i. krompirjeve počitnice in 1. november, ko običajno množično obiskujemo grobove naših pokojnih svojcev in prijateljev, pogosta pa so tudi druženja ob teh praznikih. Prosim vas, da smo tudi v tem primeru razumni in če je le mogoče, to prestavimo na kasnejše obdobje. Pozivam vas še, da vsa ne nujna potovanja odpoveste. Skratka, preden se odpravimo h kakršnimkoli aktivnostim, si postavimo ključno vprašanje: »Ali je moje ravnanje odgovorno?«.

Spoštovane občanke in občani, želim vam kar se da mirno obdobje v razmerah, v katerih smo se znašli. Verjamem, da bomo skupaj zmogli premagati tudi to oviro. Pazite nase in svoje najbližje ter ostanite zdravi.”

Podatke o okužbah po občinah za četrtek, 15. oktober 2020, bomo objavili takoj, ko bodo javno dostopni.

M. D.