Še lani si ni mogla predstavljati življenja drugje kot v majhnih Dolenjskih Toplicah, zdaj odhaja na Češko

Tanja Strniša v lanski predvolilni kampanji za poslanko v Žužemberku (v družbi Dejana Židana), kjer je poudarila, da "tudi za kmetijstvo v Suhi krajini vidi svetlejšo prihodnost". Podprl jo je zdaj že nekdanji žužemberški župan Franc Škufca. Obojestranski podpori nista zalegli, oba sta volitve izgubila. (vir: lokalno.si)

Tanja Strniša iz Dolenjskih Toplic odhaja na Češko, v Pragi bo prevzela vodenje slovenskega veleposlaništva. V skladu s slovensko zakonodajo je na veleposlaniških položajih lahko desetina nekariernih diplomatov, ki jih lahko predlaga zunanji minister oziroma izbere vlada.

Topličanka Tanja Strniša bo tako, zdaj že kot nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo iz kvote SD, pristala v t. i. kvoti političnih veleposlanikov oziroma veleposlanic.

Tanja Strniša je lani na listi SD kandidirala za poslanko v Volilnem okraju (VO) Novo mesto I. Ta zajema del novomeške občine (podeželje) in občine Dolenjske Toplice, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice, Mirna Peč in Žužemberk. Čeprav je imela zelo intenzivno volilno kampanjo, je prejela vsega 1111 glasov oziroma 8,51 odstotka vseh ter s tem pristala na tretjem mestu. Prehitel jo je celo kandidat stranke LMŠ. Največ glasov je prejela Anja Bah Žibert iz stranke SDS. S 4163 prejetimi glasovi, kar je bilo 31,89 odstotka vseh, je bila tudi izvoljena za poslanko v državnem zboru. In je tudi edina izvoljena poslanka iz VO Novo mesto I.

Nato so po lanskih junijskih volitvah prihajale novice, da bo Strniševa jeseni kandidirala za županjo Občine Dolenjske Toplice. Vendar je kandidaturo prepustila Jožetu Muhiču, dotedanjemu županu, ki je za župana lani kandidiral s podporo volivcev, za občinskega svetnika pa je bil prvi na listi SD. Za župana ni bil izvoljen, deluje pa kot občinski svetnik SD.

Za Strniševo so se dolgo pojavljale tudi novice, da se z Muhičem, ki je bil pred tem župan SD že dva mandata, ne razume najbolje. Očitno sta nato nesoglasja, če so ta res bila, odpravila. Dejstvo pa je, da nobeden od njiju ni bil izvoljen na pomembnejši funkciji.

Kdo je agronomka Tanja Strniša?

Tanja Strniša, ki bo novembra dopolnila 58 let in je tudi članica predsedstva SD, je osnovno šolo obiskovala v Dolenjskih Toplicah in gimnazijo v Novem mestu. Na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je diplomirala na oddelku za agronomijo. S študijem je nadaljevala in na isti fakulteti dokončala podiplomski študij kmetijskega podjetništva.

Njena prva zaposlitev je bila v Kmetijski zadrugi Krka Novo mesto, kjer je opravljala delo tehnologinje in pospeševalke za sadjarstvo. Kot kmetijska svetovalka za področje ekonomike kmetijstva se je nato zaposlila na Kmetijskem zavodu Ljubljana, Oddelek Novo mesto.

Leta 2001 se je zaposlila v Službi Vlade RS za evropske zadeve. Od septembra 2008 do julija 2009 je bila zaposlena na slovenskem veleposlaništvu v Pragi. V drugi polovici leta 2004 je postala vodja kabineta ministra za kmetijstvo. Od maja 2010 do februarja 2012 je bila državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, kasneje pa namestnica generalnega direktorja Direktorata za kmetijstvo. Vlada pod vodstvom Alenke Bratušek jo je za državno sekretarko na ministrstvu za kmetijstvo, ki ga je vodil Dejan Židan, imenovala marca 2013. Z Židanom sta ostala na ministrstvu tudi v času vlade Mira Cerarja (septembra 2014), prvi kot minister, Strniševa kot državna sekretarka. Na to mesto jo je nato septembra 2018 spet imenovala Šarčeva vlada.

Iz uradne predstavitve Tanje Strniša ni razvidno, kje je bila zaposlena v nekaterih vmesnih obdobjih. Zapisano pa je, da aktivno govori angleško, pasivno pa francosko in hrvaško. Je poročena in ima dva otroka.

Še aprila lani, pred volitvami v DZ, si ni predstavljala življenja drugje kot v majhni občini na podeželju  – nato preobrat

Aprila lani, pred državnozborskimi volitvami, ki so bile 3. junija 2018, je za lokalni medij dejala, da se skoraj vsak dan vozi na delo v Ljubljano. “Pravi, da si ne predstavlja, da bi živela kje drugje kot v majhni občini na podeželju,” so zapisali.

Zdaj si je očitno premislila. Sicer pa je bilo v zadnjem času okoli Strniševe več besed slišati zaradi uporabe službenega vozila znamke Citroen v lasti ministrstva tudi za zasebne namene, na kar je v poročilu o pregledu poslovanja ministrstva zapisalo Računsko sodišče RS. Izrazili so pomisleke glede rešitve, kot so jo izvedli na ministrstvu. V zadnjih mesecih naj bi Strniševa poskrbela tudi za imenovanje Rada Javornika za direktorja Zavoda za ribištvo. Javornik, ki ga je na mesto direktorja topliške občinske uprave nastavil Muhič, se je moral z novim županom posloviti. Z njenim delom pa so bili, kot kaže, zadovoljni v Čebelarski zvezi Slovenije, ki ji bo jutri podarila slovenski čebelnjak.

Nasploh je bila Tanja Strniša zvesta spremljevalka Dejana Židana, tako na delovnem kot političnem področju. V zdajšnjem mandatu pa je resor kmetijstva glede na dogovor med koalicijskimi strankami prešel pod okrilje stranke DeSUS, ministrica je Ptujčanka Aleksandra Pivec.

Mesto državnega sekretarja si je očitno spogajala stranka SD. Kdo bo Strniševo nadomestil na tem mestu, zaenkrat javno ni znano.

Še zanimivost

Tako z Židanom kot Strniševo se je zelo dobro razumela šahistka Darja Kapš iz Starega Trga v Beli krajini. Kapševa je bila v lanski predvolilni kampanji za državni zbor tudi nenehno ob Strniševi. Dejan Židan si je nato v vladi Marjana Šarca izgovoril mesto predsednika državnega zbora, za vodenje svojega kabineta pa je izbral Kapševo.

Še ne 58-letna Tanja Strniša zapušča ministrstvo za kmetijstvo in se podaja v veleposlaniške vode. Imenovana je bila iz t. i. kvote političnih imenovanj.

J. M.