Se Golobovi igrajo z Osilnico?

Vladajoča koalicija (Svoboda, SD in Levica) je očitno povsem ustavila projekt dokončanja DSO Osilnica. (vir: arhiv)

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zaenkrat še ne vedo, ali bo država nadaljevala gradnjo doma starejših v Osilnici, ki bi v to obmejno demografsko ogroženo občino prinesel nova delovna mesta. Na ministrstvu na vprašanja o tem odgovarjajo le s pojasnilom, da konkretnejših napovedi glede nadaljnjih postopkov še ne morejo podati. Osilniška županja pa je pojasnila, da se z gradnjo očitno zapleta.

V Osilnici pričakujejo, da se bo bodo v vladi držali podpisanih zavez.

Septembra lani so predstavniki ministrstev za delo in za zdravje, občine, Socialno-varstvenega centra Osilnica, Doma starejših občanov Ljubljana Šiška in Univerzitetnega inštituta Soča podpisali sporazum, po katerem bi dom dokončala država, v njem pa bi uredili dom za starejše, rehabilitacijski oddelek za osebe s cerebralno paralizo in zdravstveno postajo.

Gradnjo doma, vredno 7,2 milijona evrov, je prejšnja Janševa vlada uvrstila tudi v načrt razvojnih programov 2022-2025, kar pomeni, da se lahko za projekt začno črpati proračunska sredstva.

Gradnja naj bi stekla to jesen

Po prvotnih napovedih ministrstva naj bi gradnja stekla to jesen, a se, kot kaže, pod novo vlado zapleta. Na ministrstvu za delo so namreč na poizvedovanje STA, kako daleč so postopki za začetek gradnje, odgovorili, da projekt še ni v fazi izvajanja. Na dodatno vprašanje, ali ima ministrstvo namen, da izpelje gradnjo, kot je bilo začrtano, pa so le ponovili, da konkretnejših napovedi glede nadaljnjih postopkov še ne morejo podati.

Tudi županja ne dobi dogovora, ali namerava država nadaljevati projekt

Da se z gradnjo očitno zapleta, je za STA potrdila tudi osilniška županja Alenka Kovač. “Trenutno nimam nobenih zanesljivih informacij o tem, ali namerava država nadaljevati projekt. Tudi sama sprašujem, kako in kaj, a konkretnega odgovora z ministrstev za delo in za zdravje ni,” je povedala.

Občina ima z državo dogovor, da bo postopke do izdaje gradbenega dovoljenja izpeljala občina, nato pa jih bo prevzela država, vključno z razpisom za izbor izvajalca del. Na občini so naredili idejno zasnovo. Vsi, ki so vključeni v projekt, so se strinjali, da je taka, kot je, v redu.

Na podpise ministrstev za zdravje in delo čakajo že tri mesece

“Potrebujemo le še soglasja oziroma podpise obeh ministrstev (za zdravje in delo – op. av.), ki pa jih čakamo že tri mesece. Jasnega odgovora, zakaj jih ni, kljub več urgencam ne dobimo,” je poudarila županja. Dokler podpisov nimajo, pa ne morejo začeti naslednje faze projekta, ki bi jih lahko izpeljali zelo hitro.

Županja opozarja, da bi morebitna prekinitev projekta tako za občino kot državo pomenila veliko škodo.

“Prekinitev projekta bi pomenila dodaten korak k izseljevanju ljudi, ki se nimajo kje zaposliti, in posledično prazno južno mejo. Pomenila bi tudi, da državi ni mar za ogrožene, majhne in nerazvite kraje,” je še dejala Kovačeva.

Dom je leta 2003 začela graditi občina, a ji je zmanjkalo denarja in objekt tako nedokončan stoji že 15 let. (vir: arhiv)

K. R.