SDS že petič zapored zmagovalka lokalnih volitev

12. Kongres SDS, pogled v dvorano. (vir: arhiv)

Predsednik Slovenske demokratske stranke je v svoji izjavi za medije povedal, da je SDS že petič zapored zmagala lokalne volitve, s podporo stranke pa je bilo izvoljenih 53 županskih kandidatov, 9 pa se jih je uvrstilo v drugi krog.

Uvodoma je Janša povedal, da so lokalne volitve za stranke, ki niso le muhe enodnevnice, enako pomembne kot državnozborske ali pa celo bolj.

Dodal je, da podatki kažejo, da bo SDS petič zapored zmagovalka volitev v občinah, kjer se mandati v občinske in mestne svete delijo proporcionalno.

“Na zadnjih lokalnih volitvah je bilo na listah SDS v celotni Sloveniji izvoljenih 632 svetnikov, trenutno pa podatki kažejo, da je samo po proporcionalnem sistemu izvoljenih že več kot 500 svetnikov. To je brez svetnikov, ki so voljeni po večinskem volilnem sistemu” je volitve občinskih in mestnih svetnikov komentiral Janša.

Predsednik SDS je komentiral tudi volitve županov: “Pred 4 leti je bilo v 1. krogu izvoljenih 52 županov, ki so kandidirali s podporo SDS. Trenutno je že izvoljenih 53 kandidatov, ki jih podpira naša stranka.”

Na koncu je dodal, da nekoliko skrbi nizka volilna udeležba. Navedel je 2 objektivna razloga. Eden je gostota volitev. Dejal je, da s tega vidika obžalujejo, da včeraj ni potekal tudi referendumski dan: “To bi bilo lažje in cenejše za vse.” Drugi pa je, da je bilo 51 županov in županj brez konkurence.

M. D.