SDS velika zmagovalka evropskih volitev, Gibanju Svoboda le dva poslanca

Zmagovalna lista SDS na evropskih volitvah.

Velika zmagovalka volitev v Evropski parlament v Sloveniji je stranka SDS, ki ji je uspelo dobiti kar štiri evropske poslance. V Evropskem parlamentu jo bodo zastopali Romana Tomc, Milan, Zver, Branko Grims in Zala Tomašič, ki je verjetno tudi največje presenečenje volitev.

 

Gibanju Svoboda je v nasprotju z nekaterimi napovedmi uspelo dobiti le dva mandata. V Evropi ga bosta zastopala Irena Joveva in Marjan Šarec. Po enega poslanca so dobile še Vesna (Vladimir Prebilič), NSi (Matej Tonin) in SD (Matjaž Nemec). Presenetljivo dobro se je odrezala SLS, ki ji je poslanski mandat ušel le za las.

SDS je bila daleč najbolj prepričljiva tudi ko gre za odstotek dobljenih glasov. Zbrala je 30,82 odstotka glasov. Gibanje Svoboda jih je prejelo le 22,11. Sledijo Vesna (10,47), SD (7,71) in NSi (7,69), kažejo neuradni izidi.

Predsednik SDS Janez Janša je rezultate komentiral z besedami, da so “tisti, ki izključujejo, danes dobili lekcijo”. “Gre za sporočilo slovenskega volilnega telesa aktualni vladni koaliciji, naj naredi podoben premislek kot francoski predsednik Emmanuel Macron”. Ta je danes po zmagi desne sredine v Franciji razpustil parlament.

Po Janševem mnenju se Evropa ne obrača v desno, ampak prihaja v Evropi do ravnotežja. Po prvih neuradnih podatkih je večino glasov dobila EPP, ki ji pripada tudi SDS. “Ta stranka bo sestavljala koalicijo malo levo in malo desno od sebe,” je dejal . Poudaril je, da EU potrebuje razumno zeleno politiko in resen spopad z vprašanjem varnosti.

A. V.