SD-jev Židan histerično proti razvoju FIŠ in študiju mladih bližje domu

Fakulteta za informacijske študije (FIŠ) v Novem mestu, Ljubljanska cesta (vir: arhiv)

Na predlog ministrstva za izobraževanje, ki ga vodi dr. Simona Kustec, je vlada podprla spremembe, po katerih bodo Fakulteti za informacijske študije (FIŠ) v Novem mestu dodana štiri nova študijska področja. 

O tem so včeraj odločali tudi na pristojnem parlamentarnem odboru, opozicija – SD, LMŠ, Levica in SAB – pa je z nasprotovanjem razvoju fakultete pokazala pravo barvo, ko se je odločalo o mladih in razvoju naše regije.

FIŠ bo poleg obstoječih dveh programov tako lahko izvajal študij dodatno na naslednjih študijskih področjih:

  • Poslovne in upravne vede
  • Naravoslovje, matematika in statistika
  • Informacijske in komunikacijske tehnologije
  • Transport, varnost, gostinstvo in turizem.

FIŠ, ki je bil ustanovljen leta 2008, trenutno izvaja le dva programa, to sta Umetnost in humanistika ter Družbene vede, novinarstvo in informacijska znanost.

Zato bodo dodatni štirje programi velika pridobitev, ne samo za fakulteto, temveč tudi za Novo mesto, Dolenjsko, Belo krajino, Kočevsko-ribniško oziroma celotno regijo in širše.

Novi dekan prof. dr. Matej Makarovič, fakulteto vodi od 1. oktobra 2020, je včeraj na parlamentarnem odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino pojasnil, da gre za normalen razvoj fakultete, ki vključuje tudi razvoj novih študijskih področij, neposredno vezanih na področje digitalnih tehnologij.

Razvoj fakultete pa zahteva tudi spremembe odloka o ustanovitvi samostojnega visokošolskega zavoda FIŠ. Spremembe odloka je vlada že potrdila, včeraj popoldne jih je potrdil še pristojen parlamentarni odbor.

Dodatna študijska področja na FIŠ so na odboru podprli poslanci koalicije (SDS, SMC, NSi) s pomočjo poslancev DeSUS, SNS in narodnosti. Rezultat glasovanja na odboru je bil 10 proti 7.

Proti dodatnemu razvoju FIŠ in s tem Novega mesta z okolico ter regije pa so bili poslanci SD, LMŠ, Levica in SAB.

Pri tem je v razpravi izredno presenetil Dejan Židan, poslanec in nekdanji predsednik stranke SD, ki niti ni redni član parlamentarnega odbora za izobraževanje, bil je le nadomestni član, kar pomeni, da je na odboru, očitno na lastno zahtevo oz. željo, nadomeščal enega od članov SD.

Židanova razprava proti dodatnim programom in razvoju FIŠ je občasno mejila na histerijo. Dodatnim programom FIŠ je namreč histerično nasprotoval.

Proti razvoju in študij pripeljati bližje študentom sta nastopila tudi Luka Mesec iz Levice in Aljaž Kovačič, poslanec LMŠ.

Rezultat glasovanja pa je bil takšen, da se na plenarni seji državnega zbora obeta podpora spremembam FIŠ.

Ta neverjetna (histerična) nestrpnost in nasprotovanje razvoju študijskih programov ter s tem študij približati študentu, pa tudi razvoju naših krajev s strani Dejana Židana (SD) in ostalih iz Levice, LMŠ in SAB je resnično presenetila vse, ki so spremljali sejo odbora prek tv-ekranov.

Za vse, ki jih zanima zgodba Fakultete za informacijske študije (FIŠ), objavljamo filmček o njih. Pogledate si ga lahko tukaj Naša zgodba 

M. D.