“Sašo Hribar odšel iz enote. Morali smo ga it iskat domov”

Sašo Hribar je med osamosvojitveno vojno odšel iz enote, zato smo ga morali iti iskat na dom in pripeljati nazaj, je na današnji novinarski konferenci Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) povedal veteran vojne za Slovenijo Ivan Šeme, ki je bil priča takratnih dogodkov. “Je to dezerterstvo ali ni?” je vprašal.

 

Radijski voditelj na Valu 202 Sašo Hribar se je namreč nedavno v oddaji Radio Ga Ga norčeval iz slovenske osamosvojitve rekoč, da slovenske osamosvojitve nikoli ni bilo, takratno vodstvo, ki je vodilo osamosvojitveno vojno, pa je imenoval prdci.

Slednje je zmotilo takratnega predsednika vlade, ki je vodila osamosvojitev, Lojzeta Peterleta, ki je za Novo24 tovrstne izjave označil kot posmeh vsem tistim, ki so padli v vojni za Slovenijo, ob tem pa tudi razkril, da je Hribar v času osamosvojitvene vojne dezertiral iz enote teritorialne obrambe, da so ga čez nekaj časa našli doma in ga pripeljali nazaj.

Slednje je Hribar nato zanikal, a je danes na novinarski konferenci Peterletove besede znova potrdil Ivan Šeme. “Je res, da sem šel gospoda Hribarja osebno iskati po nalogu gospoda, ki nam je naročil, da smo ga šli iskat domov. Pozvonili, potrkali smo po vratih, tudi močneje, da je odprl in smo ga vrnili nazaj v enoto. Je to dezerterstvo ali ni?,” je povedal Šeme in dodal, da se mu ne zdi prav, da je nekdo v tistem času zapustil enoto. Kot je dejal, se mu ne zdi moralno, da se nekdo tako obnaša in na javnem radiu govori na takšen način: “Mislim, da tudi ni fer do teh ljudi, do teh žrtev in otrok, ki ostali sami, da se tako govori o tej vojni.”

Peterle pa je ob tem dodal, da se ne bo več ukvarjal s tem, kako je bilo s Sašom Hribarjem v tisti enoti, mu pa zameri, “da dezertiral moralno dvaintrideset let pozneje”. “Odnos, ki ga je on zavzel do vojne za Slovenijo, za katero so padla življenja, je moralno dezerterstvo,” je bil jasen.

A. V.