Šarec v Bruslju zagovarjal povsem drugo stališče, kot ga zagovarja v Sloveniji!

(vir: MORS, Twitter)

Marjan Šarec je na včerajšnjem zasedanju obrambnih ministrov Nata v Bruslju potrdil, da slovenske zaveze Natu ostajajo nespremenjene in da Slovenija sredstev za obrambo ne namerava zmanjševati. Vse države članice zvišujejo pripravljenost in sredstva, je dejal.

Šarec je še poudaril, da je treba narediti pogumne korake v smer nadaljnje krepitve sodelovanja med EU in Natom.

Slovenija prav tako ostaja zavezana vzpostavitvi srednje bataljonske skupine. V zvezi z nakupom oklepnikov boxer pa je povedal, da revizija poteka, kdaj bo končana, pa da ni mogoče napovedati. O tem, da bi prekinili nabavo oklepnikov, zaradi česar so prejšnjega ministra Mateja Tonina in prejšnjo vlado nasploh pribijali na križ, ni govoril.

Šarčeve izjave ne bi bile prav nič sporne, če ne bi v Sloveniji govoril povsem drugega. Vodilne v Natu tudi ni obvestil, da zdajšnja koalicija priprava referendum o izstopu iz Nata, ki ga napoveduje vladna stranka Levica. Prav tako ni povedal, da si v zdajšnji koaliciji prizadevajo za prekinitev nakupa vojaških oklepnih vozil, boxerjev. Doma tudi govori, da bo namesto slovenske vojske uvedel gverilsko bojevanje, podobno v času partizanskega boja, npr.

Šarec, ki je za svoj ministrski položaj potopil celo lastno stranko LMŠ (zlili se bodo z Golobovim Gibanjem Svobode), sicer velja za človeka, ki se rad vozi z lučkami. To pomeni, da ga prevažajo z avtomobili, kot minister za obrambo je deležen tudi posebnih ugodnosti, varovanja in podobno.

Zato je takšna Šarčeva dvoličnost pri vodenju obrambnega resorja včeraj v Sloveniji požela številne komentarje. Dr. Matej Lahovnik se je na Twitterju spraševal: “A ima Marjan Šarec dvojnika, ki je danes v Bruslju zagovarjal čisto drugo stališče kot ga zagovarja minister v Sloveniji?”

Žan Mahnič, poslanec in državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu Janeza Janše, pa je stranko Levica vprašal: “Kako je zdaj s tem? Boste to kar mirno gledali in podpirali?” 

Iz Levice niso odgovorili. Očitno imajo preveč dela s kadrovanji in nameščanji svojih ljudi na posamezna dobro plačana delovna mesta v zdajšnji vladi. Ali pa je morda tudi Levica dvolična in neverodostojna?

A. L.