Šarec priznal poraz in odstopil

Marjan Šarec septembra 2019 v Ribnici (vir: gov.si)
Predsednik vlade Marjan Šarec je danes odstopil s položaja. To se je zgodilo takoj potem, ko je svoj odstop podal finančni minister iz vrst Šarčeve stranke Andrej Bertoncelj. Kot vse kaže, bomo volivci  zato kmalu spet odšli na predčasne volitve.

“S temi poslanci in s to koalicijo pričakovanj ta hip ne morem izpolniti,” je Šarec dejal v izjavi za javnost in napovedal, da bo odstopno izjavo še danes poslal v državni zbor. Pozval je k čim prejšnjim predčasnim volitvam.Šarec je priznal, da vlada ni bila sposobna izvesti kakšnih korenitih ali strukturnih reform.

S tem so se uresničile nekatere napovedi, da vlada, ki jo je jeseni 2018 na silo in mimo volje državljanov (LMŠ je bila šele druga na volitvah) prevzel na državni ravni politično neizkušeni Šarec ne bo zdržalo dolgo. Že od vsega začetka so jo namreč pretresali različni odstopi, nesoglasja med koalicijskimi partnerji in izsiljevanje “nadkoalicijske” Levice.

Na drugi strani se je pokazalo, da Šarec očitno ni profil politika, ki bi lahko uspešno ves mandat krmaril med različnimi čermi, ki jih nastavlja vsakodnevna politika.

C. R.