Šarčeva koalicija Šentrupertu vzela 445.181 evrov

Župan Andrej Martin Kostelec: "Odločitev bo imela vidne posledice. Osebno sem zelo razočaran nad poslansko odločitvijo in vem, da imajo enake občutke tudi drugi župani po Sloveniji."

Šentrupert (foto: arhiv občine)

Koalicija LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB s podporo SNS je v državnem zboru glasovala proti višjim povprečninam za občine. Občani bomo to konkretno občutili v svojih žepih, saj bodo cene vrtcev, šol, prispevkov za komunalo in podobno zaradi tega višje. Poslanci in poslanke koalicije so tako vsakemu občanu in občanki vzeli po 59,69 evra za leto 2020 in 79,80 evra za leto 2021.

Občini Šentrupert so vzeli 207.537 evrov v letu 2020 in 237.644 evrov v letu 2021. Skupno so jim vzeli 445.181 evrov.

Kako to komentira in kaj to pomeni za Občino Šentrupert, smo vprašali njenega župana Andreja Martina Kostelca. Povedal nam je:

Župan Andrej Martin Kostelec

“Sem prebral žalostno novico, da so v Državnem zboru izglasovali proračun, v katerem je bila zmanjšana predlagana povprečnina za leto 2020.

Žal poslanci nimajo posluha za potrebe v občinah. Še posebno me moti glasovanje poslancev, ki so v preteklosti zasedali županove funkcije. Občinam vsako leto nalagajo več obveznosti. Zadnji veliki poseg v občinske proračune je bil povečanje plač javnih uslužbencev, kar je pomenilo večji strošek za plače zaposlenih v občinski upravi, vzgojiteljev v vrtcih  in uslužbencev v vseh občinskih javnih zavodih.
Osebno sem zelo razočaran nad poslansko odločitvijo in vem, da imajo enake občutke tudi drugi župani po Sloveniji.

Ta odločitev bo prinesla vidne posledice, in sicer ne bo dovolj sredstev za investicijsko vzdrževanje in novogradnje javne komunalne infrastrukture ter druge potrebe, ki jih občine izvajajo v dobrobit občanov.
Takšna odločitev je še posebno nerazumljiva, ko vidimo, da se povečujejo sredstva za namene, ki niso vezani na slovenske državljane ali pa, ko se odpisujejo obveznosti vplivnim posameznikom.

Resnično bomo morali državljani v prihodnje dobro premisliti, komu namenimo naše glasove, saj mora zakonodajna veja oblasti skrbeti predvsem za domače potrebe, ne pa za tuje.”

C. R.