Šarčeva koalicija Mirni Peči vzela 446.527 evrov

Mirna Peč (vir: arhiv)

Koalicija LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB s podporo SNS je proračunski denar iz naslova povprečnin vzela tudi Občini Mirna Peč. Občani bodo to občutili v svojih žepih, saj bodo cene vrtcev, šol, komunale in podobno zaradi tega lahko višje, manj bo tudi investicij.

Poslanci in poslanke koalicije so tako vsakemu občanu in občanki vzeli po 59,69 evra za leto 2020 in 79,80 evra za leto 2021.

Občini Mirna Peč so vzeli 208.164 evrov v letu 2020 in 238.363 evrov v letu 2021. Skupno so jim vzeli 446.527 evrov.

Za mnenje smo zato prosili mirnopeškega župana Andreja Kastelica. Sporočil nam je:

Župan Andrej Kastelic (vir: občina)

“Znižanje povprečnine, ki jo je izglasoval državni zbor, bo imel pomembne posledice tudi na naši občini, kajti sredstva, ki bi ji morali dobiti od države za pokrivanje dejanskih stroškov, bomo morali črpati iz tistih virov, ki smo jih namenili za potrebe investicije pri infrastrukturnih projektih, kateri so nujno potrebni za ohranjaje standarda naših občanov.
Dejstvo je, da občine v nedogled ne bodo zmogle zagotavljati finančnih sredstev za pokrivanje tistih stroškov, za katere je dolžnost, da jih pokrivanja država, saj se “varčevanje” že zelo pozna na osnovni infrastrukturi in posledično tudi na razvoju, čeprav imamo že kar nekaj časa gospodarsko rast.

Glede na to podpiramo vse napore tako Združenja občin in tudi Skupnosti občin, da se poskuša uveljaviti predlagano višino povprečnine tako za leto 2020 in 2021 v višini, ki so je bila predlagana (in tudi strokovno utemeljena) s strani Združenja občin in jo je že z amandmajem potrdi tudi Odbor državnega zbora za finance.”

C. R.