Šahist Vid Dobrovoljc: Uživam, ko pričaram zapleteno pozicijo in nadigram ter premagam nasprotnika

Vid Dobrovoljc je zelo perspektiven šahist Šahovskega kluba Krka iz Novega mesta, njegov slovenski rating je že točno 2400 točk. To ga uvršča na prvo mesto med mladinci do 18. leta starosti. In na 22. mesto med vsemi Slovenci, kar je res izreden uspeh. Na nedavnem Evropskem mladinskem prvenstvu v pospešenem in hitropoteznem šahu  v Budvi je osvojil srebrno medaljo. Dosegel je prvo novomeško medaljo z evropskih tekmovanj. Všeč mu slog igranja največjih svetovnih šahistov: Garija Kasparova, Bobbyja Fischerja, Veselina Topalova in Alexeia Shirova.

V preteklih dneh smo tega obetavnega novomeškega mladeniča, ki je lahko vzgled marsikateremu mlademu (in malo manj mlademu) poiskali in nato nekaj časa tudi čakali, saj je bil – kot mnogokrat pred tem – na enem od šahovskih turnirjev. Poleg šole je šah njegovo življenje.

Že nekaj časa žanješ uspeh za uspehom v šahu. Kaj te motivira?

Seveda se vedno borim za/in se veselim naslovov in medalj, vendar nekako tudi rad igram in gledam igro drugih, ker uživam ko vidim ali “pričaram” “lepo”- estetsko/komplicirano pozicijo, ali pa seveda preprosto nadigram in premagam nasprotnika “Chess, like love, like music, has the power to make men happy” (Tarrasch).

Kdaj si začel in kdo te je vpeljal v ta lep šport, to lepo kraljevsko igro?

Šah sem začel igrati pri petih letih, prvič pa sem zvedel zanj od svoje starejše sestre.

Ali lahko našteješ nekaj tvojih največjih uspehov?

Moj največji uspeh je 2. mesto na Evropskem prvenstvu v hitropoteznem šahu do 18 let ostali dosežki pa so še 5. mesto na Evropskem prvenstvu v pospešenem šahu do 16 let, Prvo mesto na absolutnem državnem prvenstvu do 20 let, prvo mesto v pospešenem šahu do 18 let. Pomemben mejnik je bila tudi osvojitev naslova Fide mojstra (FM), za katerega je potrebno osvojiti 2300 točk mednarodnega počasnega ratinga.

Kje si trenutno, tako v slovenskem kot mednarodnem merilu?

Moj slovenski rating šteje točno 2400 točk (1. 8. 2017), kar me uvršča na 22. mesto med vsemi Slovenci, ter na prvo mesto med mladinci do 18 let. Moj mednarodni počasni rating (ta je nekako mednarodno najpomembnejši, vendar ga imamo Slovenci – sploh mladinci, pogosto nižjega od enako dobrih igralcev iz drugih držav zaradi pomanjkanja turnirjev) pa šteje 2303 točke, kar me uvršča na 5301. mesto med aktivnimi igralci na svetu. Že več let sem tudi član slovenske mladinske reprezentance.

Kakšen naziv imaš torej trenutno?

Moj trenutni naziv je FM – Fide mojster, kar je prvi mednarodno priznani naziv, sledita pa mu še naslova IM in GM.

Kaj ti je bližje, morda hitropotezni šah, na 5 ali 10 minut?

Najboljše rezultate imam v hitrejših tempih, v katerih po navadi tudi bolj “uživam”. Ko igram za zabavo igram raje na krajše tempe brez dodatka (recimo na 3 minute ali na 5 minut), na turnirju pa imam raje če je dodatek (tipično 3 minute +2 sekunde na potezo, če je “hitropotezni” šah, ali 10 min+5 sec če je to “pospešeni” šah).

Kdo je tvoj vzornik doma in v mednarodnem merilu?

Najbolj mi je všeč slog igranja Kasparova, Fischerja, Topalova in Shirova.

Kako je v Sloveniji poskrbljeno za mlade šahiste?

Zelo dobro je glede tekmovanj poskrbljeno za mlajše igralce, težje pa je za “starejše” mladince, ker primanjkuje kakovostnih počasnih turnirjev. Ti so ključni za doseganje mednarodne kvalitete. Dobra priložnost so evropska ali svetovna prvenstva, kjer pa načeloma sodelujejo le prvi trije z državnih prvenstev. Udeležba na drugih mednarodnih turnirjih pa predstavlja visok strošek.

V Novem mestu deluje Šahovski klub Krka, si član tega kluba ali se zgolj udeležuješ turnirjev, ki jih pripravljajo?

Sem član Šahovskega društva Krka Novo mesto in klub zastopam tako v mladinskih kot v članskih konkurencah. Član kluba sem že od samega začetka svoje kariere.

Kje in s kom največ treniraš?

Veliko dela opravim sam s knjigami in računalnikom, delam pa tudi s trenerjem – Juretom Zorkom, ki ima titulo IM (Mednarodni mojster). Na teden imam z njim 3 ure treninga, po večini prek interneta. Kot član reprezentance pa treniram tudi z različnimi trenerji Šahovske zveze Slovenije.

Kakšne načrte imaš za naprej?

Želim si osvojiti še kakšno medaljo z evropskih/svetovnih prvenstev in dobiti še višje naslove: IM, ter seveda titulo GM (Velemojster).

Vid Dobrovoljc je končal 2. letnik splošne gimnazije v Novem mestu, star je 17 let. Svoje šolske obveznosti uspešno usklajuje z vsemi svojimi šahovskimi obveznostmi. V prihodnjih mesecih ga med drugim čakata še dva evropska mladinska prvenstva v standardnem šahu, njegov cilj pa je, kot je povedal, pridobiti naslednji mednarodni naslov, to je naziv Mednarodni mojster (IM).