S prižigom oglarske kope na Srednjem Lipovcu se začenjajo 21. Trški dnevi

Utrinki z ene od prejšnjih prireditev (vir: arhiv)

S slavnostnim prižigom oglarske kope na Srednjem Lipovcu pri Žužemberku se bodo drevi ob 20. uri začeli tradicionalni 21. Trški dnevi, največja in najodmevnejša kulturna ter rekreativno-turistična prireditev v Suhi krajini.

Zasnovani so kot preplet preteklosti in sedanjosti, na različnih prizoriščih bodo potekali do 15. julija.

V programu Trških dni bodo nastopili priznani slovenski in tuji umetniki. Nastopile bodo skupine iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Slovaške. Običajno gostijo več kot 350 nastopajočih, vse prireditve Trških dni pa skupno obišče tudi več kot 4500 obiskovalcev.

V program je vključena večina društev in organizacij z območja žužemberške občine, njihov srednjeveški dan pa se uvršča med največje tovrstne prireditve v državi.

Med drugim bodo pripravili tudi odprtja prenovljene cestne in druge infrastrukture v občini. V Žužemberku bodo odprli tudi novozgrajeni osrednji občinski otroški vrtec in na Hinjah knjižnico.

PROGRAM PRIREDITVE:

5. julij: slavnostni prižig oglarske kope v Srednjem Lipovcu s katerim se začnejo Trški dnevi  in tradicionalni turnir v odbojki na mivki.

6. julij: v gradu bo potekalo predavanje in delavnica v okviru Forme Vibe Trebnje, zanimivi dvoboji ekip v odbojki na mivki, zvečer finale turnirja v odbojki na mivki Žužemberk 2019 ter tradicionalno srečanje harmonikarjev z gasilsko veselico v Hinjah.

7. julij: dopoldne bo v žužemberškem gradu Forma Viva Trebnje, srečanje predsednikov društev in klubov Občine Žužemberk ter slovesnost s podelitvijo plaket krvodajalcem.

9. julij: predavanje Marka Pogačnika v okviru Forma Vive Trebnje.

10. junij: predavanje Andreja Hudoklina  v okviru Forma Vive Trebnje.

11. julij: v Šmihelu pri Žužemberku bo predavanje o zgodovini KD Šmihel pri Žužemberku, zaključek pa bo namenjen predstavitvi peke v krušni peči na domačiji Meden

– 12. julij: dopoldne bo na Dvoru otvoritev novega bankomata, v popoldanskih urah pa 2. občinsko tekmovanje za pokal župana v pikadu, otvoritev modernizirane regionalne ceste Žvirče-Ambrus, otvoritev vaške knjižnice v Hinjah, v gradu pa bo sledila uradna otvoritev Trških dni v Žužemberku z gostom predsednikom Turistične zveze Slovenije mag. Pavla Hevke z otvoritvijo razstave likovnih del umetnikov in ustvarjalcev iz društva Mavrica, nato bo v Parku znanih Suhokranjcev še odkritje ZAHVALNE PLOŠČE, po otvoritvah bo pod zvezdami na grajskem dvorišču potekala zabava s skupino Dežur z gostom Danijelom Popovićem.

13. julij: v Žužemberku bo otvoritev razstave ročnih del, predstavitev Radio kluba, sledijo preventivne zdravstvene meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi s prikazom uporabe defibrilatorja ter programa SVIT, pri spomeniku NOB na Cviblju bo slovesnost ob prazniku šoferjev in avtomehanikov ter otvoritev novega vrtca, ki bo omogočil najmlajšim najboljše pogoje za predšolsko varstvo in vzgojo. Pri gradu bo popoldan otvoritev suhokranjske tržnice s predstavitvijo Združenja zgodovinskim mest Slovenije in domače gostinske ponudbe, v gradu bo predstavitev mladih harmonikarjev ter pri Pavilionu EASA 4. JEŠPREJADA – mednarodno tekmovanje v kuhanju ješprenja, še predstavitev avtomobilov starodobnikov in razglasitev rezultatov JEŠPREJADE. Ob 19h bo v gradu slovesnost ob občinskem prazniku, pri gasilskem pa domu tradicionalna gasilska veselica z ansamblom Mladi Dolenjci.

14. julij: v Žužemberku bo potekal daleč naokoli poznan, z najdaljšo tradicijo v Sloveniji, 21. Srednjeveški dan z odhodom k sveti maši in farnem žegnanju, na trgu bo srednjeveška tržnica, vitezi, grajske gospodične, srednjeveški in renesančni plesi ter glasbeniki, viteški dvoboji z obujenimi zanimivimi dogodki iz bogate zgodovine lastnikov žužemberškega gradu. Veliko bo prikaza lokostrelstva, teatra, mečevanja, in zanimivih iger za otroke. Nastopile bodo mnoge skupine iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Srbije.

Zvečer pa bo na grajskem dvorišču zabava s skupino Kontrabant, ki slavi svojo 25-letnico delovanja.

– 15. junij: v gradu bo potekala spominska ura, posvečena Rozaliji Sršen ali Zalli Zarani, prvi slovenski hollywoodski filmski igralki, ki se je leta 1897 rodila v Žužemberku, z gostjo Bernardo Oman.

Trške dneve prirejajo Turistično društvo Suha krajina, ki ga vodi Vlado Kostevc, sodelujejo še občina, domači gasilci in druga suhokranjska društva.

Tradicionalna oglarska kopa v Srednjem Lipovcu pri Žužemberku.

C. R.