Rupar in Glas upokojencev napovedujeta največji protest do zdaj

Ena od novinarskih konferenc Gibanja Glas upokojencev oz. Društva 1. oktober, kjer si zavzemajo za izboljšanje stanja upokojencev (vir: arhiv)

Ker se položaj upokojencev zaradi draginje čedalje bolj poslabšuje bodo v Inštitutu 1. oktober in gibanju Glas Upokojencev pripravili predlog za izplačilo izredne pomoči upokojencem v višini do 600 evrov. Predlagali bodo tudi ukinitev rtv-prispevka in dodatnega zdravstvenega zavarovanja za socialno najšibkejše upokojence ter znižanje oskrbovalnin v domovih za starejše za 20 odstotkov. Napovedujejo tudi sedmi, najmočnejši protest do zdaj.

 

Ker jim vlada ne prisluhne in jih še naprej ignorira, v inštitutu načrtujejo največji shod do zdaj. Ta bo 6. septembra 2023, ob 15. uri, na Trgu republike v Ljubljani, je na svojem Facebook profilu zapisal vodja inštituta Pavle Rupar.

Predlogi, ki so jih pripravili v inštitutu in bodo vključeni v zakon (tega nameravajo s podpisi volivk in volivcev vložiti v državni zbor), so naslednji:

1. Interventni dodatki:

– 600 eur izredne pomoči za vse pokojnine, manjše od 450 eur;
– 500 eur za pokojnine med 451 in 550 eur;
– 450 eur za pokojnine med 551 in 600 eur;
– 350 eur za pokojnine med 601 in 700 eur;
– 250 eur za pokojnine med 701 in 800 eur;
– 150 eur za pokojnine med 801 in 900 eur;
– 100 eur za pokojnine med 901 in 1000 eur;
– 50 eur vsem pokojninam nad 1000 eur.

2. Olajšave:
– Ukine se plačevanje RTV SLO prisilne naročnine vsem upokojencem s pokojninami do praga revščine (820 eur);
– Ukine se prisilno dodatno zdravstveno zavarovanje vsem upokojencem s pokojninami do praga revščine (820 eur), naj se zagotavlja iz državnega proračuna. Vsem ostalim se dodatno obvezno zdravstveno zavarovanje odmeri po lestvici glede na višino pokojnine.
– Cena oskrbovalnin v domovih za starejše se zniža za 20 odstotkov, na raven pred podražitvijo, ki jo je na pleče starih naložila vlada Roberta Goloba.

Kot poudarjajo v inštitutu, so predlogi sestavljeni za vse upokojence, enako in pošteno. Kot navajajo, ne izločujejo nikogar, niti ne želijo deliti ljudi med seboj. “Nam gre preprosto za temeljne stvari – dostojanstvo in pravičnost ter preživetje vseh upokojenk in upokojencev, ne glede na politično prepričanje,” je zapisal Rupar.

A. V.