Romana Tomc o “prisilnem upokojevanju v PKP7”

Romana Tomc, evropska poslanka

Precej pozornosti je v javnosti, predvsem med predstavniki sindikatov, nedavno dvignil eden od členov sedmega protikoronskega paketa, ki govori o tem, da bo lahko delodajalec zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe, odpovedal delovno razmerje brez navedbe razloga.

Ne gre za prisilno upokojevanje. Ne glede na vrsto dela se bo zaposlitev lahko nadaljevala, če se bosta s tem strinjala oba akterja. Ukrep zato ne bo negativno vplival na kadrovsko podhranjene poklice.

Evropska poslanka Romana Tomc je ob tem zapisala: “Nihče ne odpušča dobrih delavcev, ne glede na njihovo starost. Taki bodo tudi po izpolnitvi pogojev za upokojitev zanesljivo nadaljevali z delom. Tisti, ki ne zmorejo več in le zasedajo delovno mesto, naj gredo v zaslužen pokoj, priložnost pa prepustijo drugim.

Eden izmed razlogov, da delodajalci ne želijo zaposlovati starejših je, da je njihova zaposlitev draga. Zaradi dodatkov so ti postali nekonkurenčni mlajšim. Sindikati so jim s svojimi pretiranimi zahtevami prej škodovali kot koristili. Ti na eni strani nasprotujejo upokojevanju ob izpolnitvi pogojev, na drugi strani pa zavračajo predlog, da bi upokojenci po upokojitvi še naprej lahko delali za poln delovni čas. V tem primeru bi prejemali oba dohodka, tako pokojnino kot plačo.

Dejstvo je, da v gospodarstvu s tem ukrepom nimajo nobenih težav. Upirajo se mu samo ‘večno nepogrešljivi’ v javnem sektorju, ki marsikateremu mlajšemu onemogočajo zaposlitev ali možnost kariernega napredka. Vsi ostali se nimajo česa bati.

Modrost starejših bi lahko izkoristili v mentorskih shemah, kjer bi svoje znanje in izkušnje prenašali na mlajše generacije. Za vsakega se najde priložnost, če je pripravljen pomagati. Medgeneracijsko sodelovanje je win – win za našo družbo.”

(vir: Romana Tomc)