Romana Tomc: Med vladajočo politiko ob propadlem poskusu političnega prevzema RTV vlada očitna nervoza

Evropska poslanka Romana Tomc

Evropska poslanka Romana Tomc je ob robu današnje razprave o pravni državi v Evropskem parlamentu podpredsednico Evropske komisije in evropsko komisarko za vrednote in preglednost Vero Jourovo opozorila na zadnje dogodke v zvezi z nedopustnimi poskusi političnega prevzema slovenske javne radiotelevizije, RTV Slovenija.

Romana Tomc meni, da mora biti Evropska komisija, zaradi priprave objektivne ocene poročila o vladavini prava 2023, seznanjena s spodaj navedenimi dejstvi.

V preteklih sporočilih je Romana Tomc komisarko že večkrat seznanila s poskusi političnega prevzema, ki so se začeli s spremembo zakona o RTV. “Zakon je bil sprejet po hitrem postopku, njegov edini namen pa je zamenjava vodstva RTV, na čelu z generalnim direktorjem, direktorjem TV, direktorjem Radia in celotnega programskega sveta. V nadaljevanju bi te spremembe prinesle tudi zamenjavo urednikov, ki niso naklonjeni aktualni vladi in vpliv na novinarsko delo,” je opozorila poslanka.

Ustavno sodišče je, poudarja Romana Tomc, te poskuse začasno zaustavilo: “Med vladajočo politiko zaradi propadlega poskusa vlada očitna nervoza, zato želijo z več poskusi vplivati na odločitev ustavnega sodišča. Prav pred dnevi je namreč vlada predlagala novo spremembo, tokrat zakona o javnih zavodih, s katerim bi lahko zaobšla odločitev ustavnega sodišča in neposlušno vodstvo RTV odstavila po drugi pravni podlagi. To je popolnoma nesprejemljivo in očiten dokaz, da so trditve o tem, da gre pri spremembi zakona o RTV izključno za politične zamenjave odgovornih ljudi, resnične.”

Vlada je za doseganje svojega cilja, po tem ko jo je pri tem ustavilo Ustavno sodišče, ubrala drugo pot.

“Ravno tako so pred dnevi v javnost prišle tudi informacije, da je bila ena izmed ustavnih sodnic, ki v postopku presoje zakona o RTV zavzema vladi naklonjeno stališče, zaposlena na Nevladni organizaciji Mirovni inštitut, ki je po besedah predsednika vlade pisala zakon o RTV,” opozarja poslanka. Zaradi konflikta interesov so predlagatelji ustavne pobude zahtevali izločitev sodnice iz postopka.

Jasno je, da bi morala sodnica že ob začetku postopka sama zahtevati svojo izločitev, tako kot jo je zahteval nek drug sodnik zaradi svojih povezav z odvetniško družbo, ki zastopa RTV, še opozarja Romana Tomc.

M. D.