Ribnica: Policija nesrečo mladih v Dolenjih Lazih še vedno preiskuje

Domačini navajajo, da nekatere navedbe župana Sama Pogorelca za medije niso točne, župan očitke zavrača.

(vir: Google Street View)

Prejšnji četrtek zvečer se je na stolpu skakalnice kolesarskega parka v Dolenjih Lazih pri Ribnici vdrl pod, šest mladih fantov, starih od 13 do 17 let, je padlo sedem metrov v globino. Prepeljali so jih v UKC Ljubljana, po doslej znanih podatkih so štirje težje poškodovani.

Neposredno po nesreči so nekateri kot vzrok za nesrečo navajali preobremenitev lesene konstrukcije poda na stolpu skakalnice. Kolesarski park je sicer v lasti Kolesarskega kluba Ribn’čan in naj ne bi bil več v obratovanju. V Kolesarskem klubu nesreče za medije niso želeli komentirati.

Župan Samo Pogorelec pa je za STA povedal, da se je nesreča zgodila na zasebnem zemljišču, kjer so upravljavci kolesarskega parka mlade do sedaj s tablami in zaščitnimi trakovi stalno opozarjali na morebitno nevarnost v sicer dotrajanem, okrog desetletje starem objektu. Povedal je še, da so po njegovih informacijah lastniki želeli kolesarski park ravno podreti ter sanirati in spraviti v prvotno obliko.

V uredništvo smo kmalu zatem prejeli obvestila, da županova izjava ne drži in da je iz drugih medijskih objav razvidno, da je bilo pisno opozorilo o nevarnosti objekta dodano naknadno. Med drugim so opozarjali, da je to vidno tudi iz prispevka in fotografij na nacionalni televiziji (tukaj), kjer je iz ene od fotografij res razvidno opozorilo (sveže), na drugi pa tega ni.

Domačini: Župan je bil o ozadju dogodka najverjetneje podrobno obveščen

Domačini so navedli, da je sicer možno, da se je župan pri svojih navedbah za medije zmotil, hkrati pa dodali, da je bil najverjetneje o ozadju dogodka podrobno obveščen.

Upravljavec športnega parka je bil glede na objave na družbenih omrežjih namreč gorsko kolesarski klub Ribn’čan (vir) in tukaj

Pri tem domačini navajajo, da je Tina Peček, vodja kabineta župana na ribniški občini, svakinja Domna Pečka, ki je glede na objavo na občinski spletni strani kontaktna oseba društva, ki upravlja s športnim parkom, v katerem je bila nesreča. Na podlagi tega krajani menijo, da je bil župan dobro obveščen o ozadju dogodka in bo znal stvari natančno pojasniti.

Na podlagi obvestil in opozoril občanov smo se nato obrnili na ribniškega župana Sama Pogorelca. Vprašali smo ga, kako komentira navedbe krajanov in tudi njihove očitke, da kot kot župan prek hrbtov poškodovanih otrok, za katere se sicer pogosto zavzema, zgolj ščiti upravljalca, katerega kontaktna oseba je sorodnik njegove vodje kabineta.

Župan zavrača očitke

Samo Pogorelc nam je poslal naslednji odgovor:

“Najprej odločno zavračam očitke, navedbe ali če hočete domneve. Občina ni lastnica ne zemljišča niti ni upravljalec kolesarskega poligona oziroma proge, zato predlagam, da se za morebitne informacije glede označbe (trakov, table) obrnete kar direktno na upravljalca in hkrati predsednika kolesarskega kluba g. Primoža Tanka.

Kot župan nesrečo obžalujem in bom v prihodnjih dneh tudi osebno obiskal vse poškodovance, saj mi je zdravje otrok na prvem mestu.
Ne dovolim pa, da blatite in spodbijate mojo skrb do sočloveka, še manj pa, da na račun ponesrečencev iščete večjo branost vašega portala.”

Župan je pri tem med drugim “spregledal” del vprašanja, kjer smo ga prosili za komentar navedb krajanov, ali morda zgolj ščiti upravljalca, katerega kontaktna oseba je sorodnik njegove vodje kabineta.

Policija: Primer še preiskujejo

Na podlagi tega smo se nato obrnili še na policijo in jih vprašali, ali nesrečo mladih še raziskujejo ali pa so morda že znane končne ugotovitve.

Tomaž Tomaževič, predstavnik za odnose z javnostmi na PU Ljubljana, nam je pojasnil:

“Policisti še vedno nadaljujejo  z zbiranjem obvestil in preverjanjem vseh okoliščin zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. O vseh zbranih okoliščinah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

Uvodoma pa je predstavnik Policije pojasnil tudi dogodke z dne 5. avgusta. Zapisal je: “5. 8. 2020, ob 20.30, smo bili obveščeni o dogodku v Dolenjih Lazih. Po do sedaj zbranih obvestilih je bilo ugotovljeno, da se je 6 mladoletnih oseb nahajalo na leseni konstrukciji (skakalnici) namenjeni vožnji s kolesi. Medtem, ko so se osebe nahajale na leseni konstrukciji, pa se je del te odlomil, zato je vseh 6 oseb  padlo z višine približno 7 metrov.

Mladoletniki v starosti od 13 do 17 let so bili na kolesarskem poligonu
peš. Po do sedaj znanih podatkih so se 4 osebe težje poškodovale, 2 pa
lažje, nihče pa ni življenjsko ogrožen.”

Vir: RTVSLO, foto: Erika Pečnik Ladika, spletna stran

(vir: https://www.ribnica.si/objava/197078)

C. R.