Resolucija o Sloveniji, še en propadli poskus KUL

Evropski parlament (vir: arhiv)

Evropski poslanci bodo danes glasovali o resoluciji z naslovom Temeljne pravice in vladavina prava v Sloveniji, s posebnim poudarkom na zamudi pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev. Gre za resolucijo, ki je rezultat napada na slovensko vlado s strani domače opozicije.

Dokazov za to je več kot dovolj, povsem jasno je tudi, da je končno besedilo nastajalo s pomočjo slovenskih avtorjev.

Evropska poslanka Romana Tomc

Kljub vsem naporom pa je resolucija popolno nasprotje tistega, kar so avtorji na začetku pričakovali. Napad ni uspel. Na drugi strani pa nam je razprava ponudila možnost, da podrobneje pojasnimo zapleteno slovensko realnost.

Tako je zapisala evropska poslanka Romana Tomc in dodala, da pričakujejo, da bo “resolucija tudi izglasovana, saj uživa podporo levega dela parlamenta”. Izpostavila je, da večina v Evropskem parlamentu sploh ne ve za to resolucijo in da ne uživa nobene pozornosti.

Vendar pa sprejetje resolucije ne bo imelo nobenih posledic, temveč je šlo v tem primeru le za poskus slovenske opozicije, da škoduje slovenski vladi tudi prek institucij EU, tokrat prek Evropskega parlamenta.

Samo tisti, ki so bili na misiji v Sloveniji, vedo, kaj se je tukaj dogajalo

O vmešavanju asistenta Tanje Fajon v resolucijo se je govorilo tudi v Evropskem parlamentu, veliko kolegov Tomčeve je izrazilo nestrinjanje, a se je “pometlo pod preprogo”. “Škandal, ki so ga želeli na nek način revitalizirati, je nekako potihnil,” je dejala. Sophie in ‘t Veld kot vodja komisije, ki je prišla v Slovenijo, je rekla, da je to normalno, da to počnejo pravzaprav vsi.

“Ampak tukaj gre opozoriti, da tukaj ne gre kar za nek dokument, ki je zakonodajne narave, ampak za neke vrste zapisnik o tem, kaj se je dogajalo na misiji v Sloveniji. Seveda o tem, kaj se je dogajalo, lahko kredibilno povejo samo tisti, ki so bili zraven.”

Politični pamflet, ki bo deležen pozornosti izključno v Sloveniji

Gre za resolucijo, ki v EP ne uživa nobene podpore in je ena izmed mnogih resolucij, ki jih sprejemajo. Po besedah Tomčeve tudi ne bo nobenih posledic, če bo resolucija sprejeta. “To je pač nek dokument, jaz ga označujem za politični pamflet, ki bo deležen pozornosti izključno v Sloveniji,” je zapisala evropska poslanka.

Kot so ji dejali kolegi iz drugih držav, sami sploh ne vedo, kaj se o Sloveniji tukaj pogovarjamo. “Se pa veliko pogovarjamo o tem, kako uspešno je Slovenija opravila s predsedovanjem, in teh uspehih, ki jih slovensko predsedstvo doživlja v zadnjih dneh v res velikem obsegu.”

Celoten zapis evropske poslanke Romane Tomc je dostopen na povezavi: romanatomc.si

C. R.