Razmere na cestah: Zaenkrat večinoma dežuje

Vahta, Gorjanci

Po državi večinoma dežuje, temperature so nad lediščem, na območju Štajerske in na višjeležečih predelih Slovenije sneži. Meja sneženja se bo v večjem delu države spustila do nižin. Marsikje bo močneje snežilo.

Glavnina padavin naj bi padla med 6. in 10. uro, nato bodo od severovzhoda začele slabeti. Za Primorsko je zaradi napovedane močne burje izdano oranžno vremensko opozorilo.

Pričakovati je upočasnjen promet. Vozniki tovornih vozil lahko ponekod pričakujejo tudi izločanje. Na pot se odpravite prej kot običajno ter ne brez zimske opreme.

Po napovedih bo zapadlo od nekaj centimetrov snega na severovzhodu države pa do 10 do 20 centimetrov na Gorenjskem, Notranjskem, Dolenjskem in Koroškem. Popoldne bodo padavine od severovzhoda ponehale.

Sneg bo sprva moker, nato pa bo s padcem temperatur pod ničlo postajal vse bolj suh, zato se bodo predvsem v krajih nad 500 metrov nadmorske višine centimetri hitro nabirali. V višjih predelih lahko do zgodnjega popoldneva lokalno zapade tudi več kot četrt metra snega.

Hladno vreme se bo nato nadaljevalo tudi konec tedna, ko je napovedano jasno vreme. Naslednji teden znova kaže na otoplitev.

Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih presegala hitrost 100 kilometrov na uro. Na prehodu z Notranjske na Primorsko bo delala tudi snežne zamete.

Črmošnjice nad Semičem
Prognoza snega za 19. januar 2024

Vir: Arso, Cestne kamere

A. L.