Razlogi, kot so obiskovanje trgovin, turistični izleti, smučanje in podobno, ne omogočajo vstopa v Slovenijo

Fotografija je simbolična. (vir: policija.si)

Policija opozarja, da mora oseba ob odhodu in prihodu v Slovenijo še vedno izpolnjevati pogoje za uveljavljanje izjem po odloku o začasni delni omejitvi gibanja, ki omogočajo prestopanje občinskih meja.

Pri tem morajo imeti državljani pri izstopu in vstopu v državo pri sebi dokazilo, s katerim lahko ob morebitnem nadzoru izkažejo upravičenost do uveljavljanja katere od izjem, in lastnoročno podpisano čitljivo izjavo.

Izjema so le potniki, ki so v tranzitu čez Slovenijo, pri vstopu pa so izjema tudi osebe, ki se vračajo na svoje bivališče.

“Samo obiskovanje trgovin, turistični izleti, smučanje oziroma izvajanje športne aktivnosti in podobno tako ne morejo biti razlogi, ki bi lahko osebam omogočali vstop v Slovenijo, saj niso navedeni niti med izjemami v odloku glede prehajanja meja niti med izjemami v odloku glede omejitev gibanja,” so zapisali na policiji (vir).

Po novem (od sobote, 2. januarja 2021) je dovoljen vstop v Slovenijo brez karantene:

  • osebam z negativnim PCR testom, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je bil opravljen v državah članicah EU oziroma schengenskega območja,
  • osebam, ki izpolnjujejo eno od dvanajstih izjem iz 10. člena Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, in
  • osebam, ki na enem od mejnih prehodov na zunanji schengenski meji opravijo testiranje s hitrim antigenskim testom in je rezultat testiranja negativen.

Več o novostih pri prehajanju meje, ki veljajo od 2. januarja 2021, lahko preberete tukaj 

V preteklem tednu je bilo na mejnih prehodih in kontrolnih točkah izdanih 8897 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, od tega 6719 odraslim in 2178 mladoletnim osebam. Na mejah so zavrnili vstop v državo 101 osebi. V primerjavi s tednom poprej so izdali za 82,5 odstotka več karantenskih odločb.

Na šestih mejnih prehodih, kjer izvajajo testiranje s hitrim antigenskim testom, so od sobote, 2. januarja, do včeraj, do 7.30 ure, izdali 1237 potrdil za napotitev v karanteno na domu.

M. D.