Rast okuženih 72-odstotna, trije v kritičnem stanju

Danes do 14. ure je bilo potrjenih 141 okužb s koronavirusom. Včeraj ob istem času 82, kar pomeni, da je rast okuženih v 24 urah 72-odstotna. V manj kot tednu dnu smo prišli iz 16 na 141 okužb, rast je 781-odstotna. Poznavalci sporočajo: “Stanje je dramatično, Marjan Šarec tne pomaga, celo nagaja!”

Trije bolniki so trenutno v kritičnem stanju, vsi so priključeni na respirator, med njimi tudi 86-letni oskrbovanec iz Doma starejših občanov v Metliki. Stanje vseh treh je trenutno izjemno kritično.

Iz DSO Metlika so sporočili, da je bilo do 12. ure 9 okuženih, od tega 5 zaposlenih in 4 oskrbovanci. V DSO je 172 oskrbovancev. Brisi zaposlenih naj bi bili pregledani, brisi oskrbovancev pa še ne. Predvidoma naj bi bili v celoti jutri.

V Sloveniji so doslej so opravili 4346 testov. Podatkov o okuženih po regijah vodilna v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, za katero je vse več pozivov k nujni zamenjavi, ni predstavila, menda jih nima.

Vse več je pozivov, naj podatke pripravljajo tudi po občinah. Znana zdravnica Bojanka Štern navaja, da je to ključno!

Predstavnik Policije je sporočil: Ne potujte, ostanite doma!

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje je dejala, da ko zdravstveni delavec preboli, zaščitna oprema ob vrnitvi na delo ni več potrebna. Zdravnica Bojanka Štern je temu na Twitterju ugovarjala in vprašala: Ali še ni prebrala, da je virus še 37 dni v brisu klinično zdravih?

Novinar Bojan Požar pa je ravnokar tvitnil: “Situacija s koronavirusom je dramatična. Slovenija nujno potrebuje 2 tisoč respiratorjev, vladni uradniki kličejo podjetja za donacije, Marjan Šarec pa ne da ne pomaga, celo nagaja, in ne sklicuje nujnih sestankov. Češ, saj prihaja Janez Janša. Srhljivo!”

Nova vlada pod vodstvom Janeza Janše bo predvidoma potrjena danes ponoči. Do takrat Janša nima nobenih pooblastil.

Podatki so z novinarske konference Ministrstva za zdravje, NIJZ in drugih z dne 13. marca 2020 ob 14. uri.

J. M.