Putinova severna fronta pred sesutjem

Mariupol

Začel se je 30. dan vojne v Ukrajini. Putinov nečloveški napad na prebivalstvo Ukrajine se je začel 24. februarja 2022. Največji masaker je ruska vojska naredila v obmorskem mestu Mariupol ob Azovskem morju.

Vendar pa Mariupol, četudi je zravnan z zemljo, še vedno ni padel. Ukrajinci se ne dajo. Hkrati domačini poročajo, da je pristanišče ostalo v glavnem nedotaknjeno.

Ukrajina in Rusija sta si včeraj po navedbah Kijeva prvič, odkar je Moskva pred mesecem dni vkorakala v Ukrajino, zares izmenjali zajete vojake. Ukrajinska vojska je medtem sporočila, da fronte ostajajo zamrznjene in da imajo ruske sile velike težave z oskrbo.

Putinova severna fronta je pred sesutjem, umika se in za seboj razstreljuje mostove, kar kaže, da povratka v Kijev verjetno ne pričakujejo več, pa tudi, da je Putinova severna operacija najverjetneje končana ali blizu konca. Vstop Belorusije v vojno bi sicer lahko stabiliziral rusko fronto, ne more pa več spremeniti izida bitke za Kijev. Brez Belorusije pa bi lahko ruska severna fronta celo kolapsirala, navajajo poznavalci.

Putina že zapuščajo nekateri dolgoletni najzvestejši sopotniki, obrambnega ministra ni na spregled že dva tedna, s svojega položaja je včeraj želela odstopiti tudi predsednica ruske centralne banke Elvira Nabiulina, ena najvplivnejših Rusinj, vendar ji je Putin ukazal, naj ostane.

V Rusiji je umrlo okoli 15 tisoč ruskih vojakov, trupla se kopičijo, saj Putin pred Rusi skriva prave podatke. V Ukrajini je polovica otrok morala zapustiti svoj dom.

Včeraj je bilo več pomembnih srečanj svetovnih voditeljev, države sprejemajo dodatne sklepe o pomoči Ukrajini in dodatnih sankcijah proti Rusiji, nekateri se odločajo že tudi za sankcije proti Belorusiji, ki jo vodi diktator Lukašenko.

Poljski predsednik vlade Morawiecki je povedal, da to, kar se dogaja v Ukrajini, ni navadna vojna, agresija ene vojske proti drugi, gre za pokol nad civilisti, ženskami, otroki in starejšimi. Napadeni so humanitarni konvoji.

Zadnji dogodki:

– Tudi to noč je bilo v več mestih več opozoril zaradi zračnih groženj, tudi v najbolj znanem morskem letovišču Odesa, v Kijevu, Harkovu, mestu Rivne.

– Putinovi so obstreljevali mesto Harkov, kjer je prišlo do več novih požarov.

– Ruska vojska je sprožila raketni napad na vojaški objekt v regiji Dnipropetrovsk.

– Napadli so tudi evakuacijski koridor iz Kijeva, poškodovanih je bilo več avtomobilov.

– Kijevska mestna oblast je prosila državljane, naj zaradi več požarov v regiji ne odpirajo oken.

Ukrajinska dekleta v boju za domovino
Demonstracije v podporo Ukrajini, v Sofiji, Bolgarija.
Mariupol
Ukrajina, zemljevid, 25. marec 2022

Vir: Twitter in liveuamap.com

A. L.