Putin napada civilno prebivalstvo, uničuje naselja, bolnišnice, šole, vrtce

Eksplozije v ruskih mestih.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek napadel Ukrajino, razmere postajajo vedno bolj nevarne, med agresorji je tudi Belorusija. Po zadnjih podatkih naj bi preprečili atentat na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Atentat so nameravali izvesti z ruske strani najeti pripadniki posebnih enot Čečenije, bilo naj bi jih okoli 400, po navedbah so jih uničili še preden so lahko dosegli svoj cilj.

Putin za napad uporablja težko orožje, napada civilno prebivalstvo, zračno bombardirajo naselja, bolnišnice, šole in vrtce. Včeraj so napadli tv-center v Kijevu, ubitih je bilo več ljudi. Uporablja enako taktiko, kot jo je leta 1991 v Sloveniji uporabljala jugoslovanska komunistična vojska. Ni delovalo.

Zadnja novica: Ruske enote so v Khersonu zajele rečno pristanišče in železniško postajo, je povedal župan Khersona Igor Kolyhav. Kot poroča CNN, so ruska vojaška vozila vstopila v Kherson po težkem obstreljevanju in se zdi, da so prevzela južno mesto.

Mesta pretresajo eksplozije in posledično požari. Včeraj so izvedli raketni napad na mesto Harkov, drugo največje mesto v Rusiji, na severovzhodu Ukrajine, kjer živi 1,5 milijona prebivalcev. Oblegali so tudi druga mesta, med drugim Mariupol ob Azovskem morju na jugovzhodu Ukrajine, Oktirka na severovzhodu Ukrajine in druge. Med obstreljevanjem mesta Kartuva je bila včeraj, poleg ostalih stavb, uničena tudi stavba konzulata Slovenije.

Na cesti prosti glavnemu mestu Kijev še v mrazu stoji ruski oborožen vojaški konvoj, dolg 60 kilometrov. Ruskim vojakom primanjkuje hrane in goriva, zato ropajo in požigajo domove.

Rusija je tudi vse bolj osamljena. V Evropskem parlamentu so Ukrajino včeraj podprli.

Ameriški predsednik Joe Biden pa je v sinočnjem govoru poleg ostalih sankcij napovedal še zaprtje ameriškega zračnega prostora za ruska letala. Ruskim oligarhom bodo odvzeli luksuzne ladje in drugo premoženje.

Putina, poleg Kitajske, kjer se vse bolj kaže, da gre za dogovor za agresijo, podpirajo še Mehika, Kuba, Venezuela in Nikaragva.

Iz Rusije se umikajo številna zahodna podjetja.

Danes ob 17. uri bo v Ljubljani shod v podporo Ukrajini, pripravljata ga ukrajinska diaspora in ukrajinska ambasada.

Zemljevid Ukrajine z označbami krajev, kjer napadajo, razvidno je tudi stanje v sosednji Belorusiji, ki jo vodi diktator Lukašenko.
Putinovi plačanci, Čečeni, najeti, da bi ubili ukrajinskega predsednika.

Vir in foto: Najnovejše novice na zemljevidu v živo – liveuamap.com

A. L.