Putin naj bi se za nekaj časa umaknil

V Irpinu so našli trupla 290 civilistov. Na fotografiji: 10-letni Savely ob grobu ubitega očeta. (vir: @visegrad24, Twitter)

Začel se je 70. dan vojne v Ukrajini. Ukrajinski borec, ki je še vedno v jeklarni Azovstal, je povedal, da je v bunkerjih pod kompleksom ostalo ujetih do 200 civilistov. V jeklarni zmanjkuje hrane in vode, pripravljeni so na vse. Združeni narodi so medtem sporočili, da so v sodelovanju z Rdečim križem iz predorov tovarne Azovstal uspešno evakuirali več kot sto civilistov.

Medtem se v Rusiji nadaljuje čistka nasprotnikov invazije. Med zadnjimi tarčami je tudi Bolšoj teater. Nadaljujejo pa se tudi vdori ruskih letal v zračne prostore evropskih držav.

Putinove sile so tudi včeraj in to noč napadale. Poleg jeklarne Azovstal v Mariupolju so napadli tudi tovarno v mestu Avdijivka na vzhodu Ukrajine, kjer je bilo ubitih in ranjenih več ljudi. Napadli so, ko so delavci ravno končali izmeno in so se zbirali okoli avtobusne postaje

Nadaljevali so z raketnim obstreljevanjem znamenitega turističnega mesta Odesa. Napadali so mesto Harkov in okolico, Zaporožje in Doneck.

O eksplozijah in zračnih napadih medtem poročajo tudi iz mesta Lvov na zahodu Ukrajine, v bližini meje s Poljsko. Župan Andrij Sadovij je na družbenem omrežju Telegram sporočil, da v mestu zaradi ruskega zračnega napada prihaja do izpadov električne energije. Prebivalce mesta je pozval, naj ne zapuščajo zaklonišč.

Šef ukrajinskih obveščevalcev Kirilo Budanov meni, da se bo vojna v Ukrajini končala le s smrtjo Vladimirja Putina in da se je ruski predsednik z začetkom vojne pripeljal v slepo ulico. Za The New Voice of Ukraine je povedal, da bi bila strategija, da bi Putin iz vojne ušel živ in da bi mu pustili pot za umik, skoraj nerealistična. Putin je obtičal v slepi ulici in ne želi priznati, da izgublja proti Ukrajini.

Kot še sam vidi razmere, bi vojna razvnela politično krizo v Rusiji, kar bi se pokazalo v razklanosti naroda.

Številni na Zahodu trdijo, da želi Putin potrditi zmago nad Ukrajino in jo proslaviti 9. maja, torej ob dnevu zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo. Za Vladimirja Putina prihaja vse poročil, da je resno bolan. Imel naj bi raka, čaka ga tudi operacija. Za nekaj časa naj bi se Putin tako umaknil s položaja.

Nekdanji visoki vojaški uradnik Kremlja je zapisal, da naj bi nadzor nad vojno v Ukrajini prevzel Nikolaj Patrušev, nekdanji protiobveščevalni uradnik KGB. Patrušev naj bi bil ključni mož ruske vojne strategije in človek, ki je Putina prepričal, da je Kijev poln neonacistov. “Ne veselite se, zamenjava je še hujša,” v sporočilu opozarja vir iz Kremlja.

Zemljevid z označenimi zadnjimi dogodki v Ukrajini:

Vir: liveuamap.com