Prva pošiljka digitalnih covidnih potrdil že na pošti

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je začel s pošiljanja tiskanih EU digitalnih COVID potrdil (EU CDP) prebivalcem, ki do tega trenutka izpolnjujejo pogoje za prejem EU DCP.

Tiskano verzijo EU DCP bomo po pošti prejeli vsi polno cepljeni (odvisno od vrste cepiva), cepljeni s 1. odmerkom do 30. 6. 2021 in prebolevniki, ki bodo na presečni datum zajema imeli pozitiven PCR test, ki ne bo starejši od 180 dni.

Od 1. 7. 2021 dalje bodo EU DCP izdajali izvajalci, ki bodo storitev izvedli, tako osebam, ki se bodo cepile kot osebam, ki se bodo testirale.

NIJZ bo s pošiljanjem po pošti tako nadomestil do sedaj izdana potrdila o cepljenju do 30. 6.  2021 z EU DCP, od 1. 7. 2021 dalje pa bodo potekala sprotna izdaja EU DCP.

Zaradi velike količine tiskanih potrdil (približno en milijon) bo pošiljanje potekalo v razponu nekaj dni. Predvidevajo, da bi zadnja potrdila do naslovnikov morala prispeti nekje do sredine naslednjega tedna.

Potrdilo med drugim vsebuje QR-kodo, ki omogoča enostavno preverjanje podatkov o cepljenju, testiranju oz. prebolevnosti.

Ob tem na NIJZ poudarjajo, da gre za enkratno pošiljanje EU DCP potrdil s strani NIJZ. Vsa nadaljnja pridobivanja EU DCP s strani državljanov bodo mogoča prek portala zVem.

Portal zVem omogoča prijavo prek kvalificiranega digitalnega potrdila in prek načina prijave SMSpass.

Več o možnostih uporabe sistema SI-PASS si lahko preberete na naslednji povezavi.

Vir

M. D.