Protislovenski shod pod okriljem rdeče zvezde

Toliko se jih je v Ljubljani zbralo sinoči. (vir: Twitter)

Na včerajšnjem neprijavljenem po zastavah in kulturi izražanja sodeč protislovenskem shodu, ki se je včeraj pričel na Prešernovem trgu v Ljubljani in se okoli 21. ure zaključil v križišču Celovške in Tivolske ceste, se je zbralo več tisoč ljudi, po ocenah okoli 10 tisoč. Shod je bil tudi video-nadzorovan.

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da je shod potekal mirno, zoper tri organizatorje shoda vodijo postopek o prekršku po Zakonu o javnih zbiranjih.

Ugotovili so več kršitev Zakona o nalezljivih boleznih, nadaljujejo tudi z zbiranje obvestil glede dogodka in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo.

Protest je potekal v organizaciji t. i. protestne ljudske skupščine (petkovi kolesarski protesti), kjer med voditelji izstopa Jaša Jenull, sin vrhovnega državnega tožilca Hinka Jenulla, znanega sicer iz politično-tožilskih konstruktov globoke države, kot so Patria in podobno.

Proteste so podprli v strankah KUL, posebej so k udeležbi pozivali v strankah SD (Tanja Fajon), LMŠ (Marjan Šarec) in Levica (Luka Mesec). Alenka Bratušek pa je za medije povedala, da stranka SAB proteste podpira, da pa se jih ne bo udeležila.

Posebnost je bila tudi, da so se protesta udeležili tudi nekateri sindikalisti, izstopala sta Lidija Jerkič (Zveza svobodnih sindikatov Slovenije – ZSSS in SKEI) in Branimir Štrukelj (Sindikat vzgoje in izobraževanja Slovenije – SVIZ). Za oba smo včeraj že poročali, da mesečno prejmeta večje prihodke kot delavci, ki jih naj bi ta zastopala, v celem letu.

Vidno pa je bilo, da sindikati večjega števila članstva niso zmogli motivirati, da bi člani prišli na ta protestni shod, ki je tako, kot vsa petkova kolesarjenja doslej, v domeni različnih marginaliziranih skupin.

Udeležbo na shodu so sicer napovedali še nekateri študentje, nekateri upokojenci, okoljevarstvene organizacije, akademska sfera, glasbeniki in umetniki ter marginalizirane skupine. Podporo protestnikom so med drugim izrazili tudi Alternativna akademija, Forum za demokracijo, Gibanje za družbeno odgovornost in Odbor za pravično in solidarno družbo.

Ob vsem tem je bila udeležba zelo pičla.

Jenull in nekateri tranzicijski levici naklonjeni mediji sicer ponavljajo številko o 40 tisoč udeleženih (kar bi bilo tudi glede na številne organizatorje še vedno izredno malo), vendar pa resnico pokažejo posnetki iz zraka, med drugi tudi primerjava med udeleženci na dogodku v Planici, na primer, kjer se je nazadnje zbralo 30 tisoč ljudi. Fotografija je ob koncu prispevka.

Na shodu ni bilo opazne nobene slovenske zastave, bilo pa jih je veliko z rdečo zvezdo (simbol nekdanje jugoslovanske zastave). Zaznane so bile tudi grožnje predsedniku vlade Janezu Janši in članom ter volivcem stranke SDS, katere predsednik je Janša.

Večina udeležencev shoda je bila tudi brez zaščitne maske, nekateri starši pa so s seboj pripeljali tudi otroke.

Kako bo ta neprijavljen in zato nezakonit shod vplival na širitev okužb z novim koronavirusom, država je namreč še vedno v epidemiji, se bo kmalu izkazalo.

Epidemija se sicer umirja, včerajšnji dogodek pa bo lahko imel za posledico nov val okužb in uničeno poletje, za kar je doslej dobro kazalo.

Odziv dr. Antona Olaja, generalnega direktorja Policije: “Velja pohvala policistom in ekipi operativnega štaba PU Ljubljana za korektno opravljeno delo varovanja ob siceršnjem neprijavljenem shodu v Ljubljani. Izražam pa javno kritiko pobudnikom neprijavljenega javnega zbiranja v času trajajoče epidemije in jih pozivam k razumu.”

Nekaj fotografij:

Včeraj v Ljubljani.
Brez slovenskih zastav.

Vir: Twitter

M. D.