Proticepilci in nasprotniki ukrepov čedalje agresivnejši

Dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. (vir Zajem zaslona, arhiv)

Dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo je v medijih in na novinarskih konferencah velikokrat komentiral epidemijo covid-19. Zaradi fizičnega napada prejšnji teden pa se je odločil, da se v javnosti ne bo več pojavljal.

Za Planet TV je danes povedal: “Dva moška sta me stisnila ob zid. Uspel sem se obraniti in napadalca sta zbežala.”

Povedal je še, da dnevno prejemajo grožnje prek telefonov, elektronske pošte in v živo. Tudi grožnje s smrtjo. Na grožnje opozarjajo tudi številni zdravniki in strokovnjaki, ki v javnosti pojasnjujejo dogajanje v povezavi z epidemijo.

Dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine, je pri tem v javnosti že večkrat povedala, da jih proticepilci in nasprotniki ukrepov za zajezitev epidemije “pošiljajo na sodišče, grozijo z obešanjem in maščevanjem ljudstva”.

Napadi tudi na zaposlene v zdravstvu

Predstojnica infekcijske klinike dr. Tatjana Lejko Zupanc pa je danes po poročanju STA pojasnila, da so tudi zaposleni v zdravstvu deležni groženj, v večini gre predvsem za pisma z vulgarno vsebino. “Nivo komuniciranja je slabši kot nivo komuniciranja na cesti med gangsterskimi tolpami,” je povedala. Sama sicer konkretnih groženj, zaradi katerih bi se bala za svoje življenje ali življenje svojih bližnjih, še ni prejela, poudarila pa je, da takšnih pisem niti ne bere.

Ozračje pa občuti “kot bi lazila po blatu do kolen ali pa še dlje”.

Dejala je, da so se zdravniki v preteklosti že soočali z grožnjami in neposrednimi verbalnimi napadi, predvsem s strani posameznikov, ki uživajo prepovedane droge, vendar so bili takšne napade sposobni obvladati.

M. D.