Protestni shod: Upokojenci opozarjajo na slabe razmere življenja

Protestni shod, Ljubljana, 1. 12. 2023

Na Trgu republike v Ljubljani je popoldan potekal 9. protestni shod, na katerem se je zbralo še nekoliko več ljudi kot na prejšnjem. Po navedbah organizatorjev je bilo na shodu več kot 20 tisoč udeležencev, upokojencev in ostalih, iz celotne Slovenije, ki zahtevajo višje in pravičnejše pokojnine.

Protest je organiziralo Društvo 1. oktober. Trg republike so znova preplavile slovenske zastave, odzvanjali so zvoki slovenske narodne glasbe.

To je bil zadnji letošnji protestni shod, januarja bo potekal ustanovni zbor oz. kongres nove upokojenske stranke, ki je v nastajanju. Pavel Rupar je napovedal, da se bodo naslednjič zbrali spomladi, če do takrat ne bo bistvenih sprememb na boljše.

Protestni shod se je tudi tokrat začel s sprehodom po središču Ljubljane. Udeleženci so se odpravili do vladne palače, kjer so bili kritični do vlade in vladnega predsednika, ki ga tudi tokrat ni bilo na spregled.

Na shodu je najprej spregovoril predstavnik Društva 1. oktober Andrej Peterle. Povedal je, da se upokojenci združujejo, ker iščejo svoje pravice. “Zbrali smo se, ker smo nezadovoljni s stanjem v državi. Ker opozarjamo na slabe razmere življenja upokojencev in vsak dan večjega števila ljudi, ki ne zmoremo več niti osnovnih življenjskih stroškov,” je povedal zbranim. Na protestu je pozdravil tudi prisotne kmete, upokojence, ki se protesta niso mogli udeležiti. “Tudi za njih se borimo,” je dejal in napovedal, da bodo vztrajali do poprave krivic in vrnitve dostojanstva. Nato je pozval prisotne, naj se spomnijo vseh bolnih.

Na Trgu republike je nato zadonela slovenska himna. Ob glasbeni spremljavi je prepeval tudi Pavel Rupar, ki je zbrane tudi nagovoril.

Osrednja govornica je bila zdravnica dr. Tina Bergant. Poudarila je: “Vztrajamo na svoji zemlji, stojimo pokončno! Tiste, ki nas prinašajo okoli, bomo odslovili!”

Nastopila je tudi gospa Jožica iz Luč. Njene besede so bile neverjetno klene in odločne. Govorila je v imenu zavednih Slovenk, mam, starih mam in tet, ki se čutijo ogrožene v tem družbenem trenutku.

Iz Dolenjske je zbrane nagovoril Suad Arifa Muslimović iz Mirne Peči. Povedal je, da je v Slovenijo iz Bosne in Hercegovine prišel kot mlad fant, kot številni drugi takrat je iskal delo. Ustvarili so si družine, bili pridni, trdo delali, zdaj pa prejemajo zelo nizke pokojnine. To se mora končati, je dodal in dejal, da naj upokojenci, ne glede na vero, politično pripadnost in podobno sledijo Pavlu Ruparju.

V nadaljevanju objavljamo nekaj izsekov, pa tudi povezavo do celotnega posnetka današnjega protestnega shoda.

Govor dr. Tine Bregant:

Posnetek celotnega 9. shoda:

M. D.