Protest: Kritični do ignorantskega odnosa vlade pri nagrajevanju njihovega dela in truda

Protest zaposlenih v zdravstveni negi, Ljubljana, 22. februar 2023 (vir: Zajem zaslona)

Sindikat delavcev v zdravstveni negi je danes na protestnem shodu v Ljubljani zahteval odpravo plačnih krivic. V nagovorih pred vladnim poslopjem je bilo slišati, da brez medicinskih sester ni zdravstva in da brez njih tudi napovedane plačne reforme ne bo. Opozorili so tudi, da se za poklice v zdravstveni negi odloča vse manj mladih. 

Zaposleni v zdravstveni negi, med katerimi so medicinske sestre, zdravstveni tehniki, bolničarji, reševalci, babice in negovalci, so svoje nezadovoljstvo izrazili z glasnimi žvižgi in številnimi transparenti.

Na njih je denimo pisalo Ignoranca in poniževanje nista pot do dialoga; Medicinski sestri skrb in empatija ne plačujeta položnic; Ogrožena zdravstvena nega, ogrožen bolnik, ogrožena medicinska sestra ter Golob, čas je, da si zamrzneš krila. Podpreti so jih prišli tudi reševalci z reševalnimi vozili in sirenami.

Ni pa bilo nikogar iz vlade, ignoriral jih je celo Danijel Bešič Loredan, minister za zdravje. Med zbranimi pa je bilo videti predstavnike sindikata poklicnega gasilstva.

Minister za zdravje je pred tem sicer sporočil, da se te stvari rešujejo za mizo, generalni sekretar sindikata Marjan Meglič je na to odgovoril: “Za mizo smo sedeli dneve, tedne, mesece, pa nismo prišli nikamor. Ne moremo verjeti tem besedam. Tukaj smo, da pokažemo, da smo enotni, da držimo skupaj.” Opozoril je, da se bo lahko zgodilo, da bo vlada skušala razvrednotiti protest, podobno kot pri gasilcih.

Tudi predsednica sindikata Slavice Mencingar je bila kritična do ignorantskega odnosa vlade pri nagrajevanju njihovega dela in truda. Opozorila je, da so mladi zaposleni ob vstopu v sistem na ali celo pod minimalno plačo. Zaradi tega se jih vse manj odloča, da bi ostali v sistemu, čeprav jih vsako leto dovolj zaključi izobraževanje.

Kot je dejala, zaposleni v zdravstveni negi ne morejo in ne bodo čakali na konec novih pogajanj oziroma implementacije novega plačnega sistema. V sindikatu zato pričakujejo in zahtevajo takojšnjo rešitev – vstop v nov plačni sistem s predhodno odpravo anomalij in nesorazmerij.

Zbrane so nagovorili in jim izrazili podporo tudi predsednik konfederacije javnega sektorja Branimir Štrukelj, predsednica stanovske Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Monika Ažman, pa tudi predstavnika civilne iniciative Glas ljudstva in Srebrne niti.

Nekateri so precej skeptični do tega, da so bili nazvoči tudi z iniciative Glas ljudstva in Srebrne niti.

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije so nezadovoljni z decembrskim dogovorom, ko so se dogovorili o dvigu plač nekaterim poklicem v zdravstvu in socialnem varstvu, za zdravstveno nego pa je vlada vztrajala, da so bili dviga plač deležni že z dogovorom novembra 2021. A v sindikatu pojasnjujejo, da so takrat nekateri dobili le enega ali dva plačna razreda in zdaj zanje zahtevajo razliko do štirih plačnih razredov, kot je tudi predviden dvig za del zaposlenih v dogovoru oktobra lani.

Več: BREZ NAS NI ZDRAVSTVA (sdzns.si)

A. L.