Prometni nesreči na prehodih za pešce

Na prehodu za pešce sta se v zadnjih urah zgodili dve prometni nesreči: včeraj popoldan v križišču na Šmihelski cesti in danes še na Kandijski. Policisti opozarjajo na previdnost tako voznikov kot pešcev.

Prometna v križišču na Šmihelski cesti se je zgodila včeraj popoldan. S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so opravili ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 85-letni voznik osebnega avtomobila, ki je vozil po Topliški cesti in ob zavijanju desno na Šmihelsko cesto odvzel prednost pešcu, ki je pravilno prečkal cesto na prehodu za pešce. Lažje poškodovanega pešca so oskrbeli v novomeški bolnišnici. Povzročitelju nesreče so policisti izdali plačilni nalog.

Danes, okoli 5.30, pa se je zgodila prometna nesreča na Kandijski cesti v Novem mestu. 26-letni voznik osebnega avtomobila je na prehodu za pešce trčil v 37-letno peško, ki je pravilno prečkala cesto. Lažje poškodovano peško so reševalci odpeljali v bolnišnico.

PU Novo mesto navaja, da je bilo lani  in  letos  v prometnih nesrečah na našem območju udeleženih 83 pešcev. Štirje  pešci so zaradi hudih poškodb umrli, 18 jih je bilo hudo poškodovanih, 56 jih je utrpelo lažje poškodbe, pet pešcev pa v nesrečah ni utrpelo telesnih poškodb.

Letos so pri obravnavi prometnih nesreč policisti ugotovili, da so bili med 39 pešci, udeleženih v nesrečah, le v štirih primerih oziroma 10 odstotki pešci tudi povzročitelji nesreč, v vseh ostalih pa vozniki motornih vozil.

Voznikom  zato svetujejo, naj  bodo v bližini prehodov za pešce in na območjih, kjer se pešci zadržujejo, še posebej previdni. Zmanjšajo naj hitrost, poskusijo predvideti ravnanja pešcev in ostalih udeležencev v prometu in pešcem odstopijo prednost. Pozorni naj bodo tudi pešci, z nošenjem svetlejših oblačil in odsevnih teles naj poskrbijo za svojo vidnost in se pred prečkanjem ceste prepričajo, da so jih  vozniki opazili in jim odstopili prednost.

C. R.