Programskemu svetu RTV Slovenija posredovan predlog za soglasje k razrešitvi direktorice TV SLO

Natalija Gorščak (vir: družbena omrežja)

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je Programskemu svetu RTV Slovenija posredoval predlog za soglasje k razrešitvi direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak.

Z RTV Slovenija so sporočili, da se je direktor za to odločil po dolgem in tehtnem premisleku ter številnih pogovorih z direktorico televizije.

K sprejemu dokončne odločitve o začetku postopka razrešitve direktorice televizije in posredovanju predloga za soglasje programskega sveta pa so botrovali naslednji ključni elementi:

  • direktorica kljub večkratnim opozorilom in navodilom generalnega direktorja ni ukrepala ob zgodovinsko najnižjih gledanosti televizijskih programov RTV Slovenija,
  • kršila je Pravila o pristojnosti na RTV Slovenija in s tem ni spoštovala Statuta RTV Slovenija,
  • opustila je dolžno skrbno ravnanje pri preverjanju pogojev o poslovnem sodelovanju z RTV Slovenija.

Iz sporočila so razvidni šokantni podatki

Gledanost oddaj v osrednjem večernem pasu med 20. in 22. uro, ko televizijo na sploh gleda največ gledalcev je v prvi polovici leta 2021 padla za 3 odstotne točke, delež pa kar za 10 odstotnih točk.

Še bolj zgovoren je podatek, da je prvi program TV Slovenija glede na lani zapustilo več kot 40 tisoč gledalcev.

V začetku julija je nato služba za programski kontroling izdala skrb vzbujajoče poročilo, iz katerega je razvidno, da je gledanost večernega osrednjega pasu dosegla najnižje vrednosti od začetka meritev gledanosti, to je najnižje vrednosti v 21 letih.

Junija letos je bila namreč gledanost v osrednjem večernem terminu 3,2 odstotka, delež pa komaj 9,3-odstotni, kar je najnižja raven v 21 letih.

Še bolj zaskrbljujoči so podatki za starostno skupino, ki je za oglaševalce najpomembnejša (18-49 let), kjer je gledanost komaj 1,2 odstotna, delež pa komaj 5,5-odstotni.

Podatki o gledanosti so vodstvu javnega zavoda na voljo v vsakem trenutku, z njimi se redno seznanjajo na tedenskem kolegiju, Gorščakova je bila s tem v celoti seznanjena. Kljub temu za jesen ni predvidela nobenih izboljšav niti za to ni imela nobenih predlogov.

Trend padanja gledanosti pa ni zgolj v večernem pasu. Takole se gibljeta gledanost v odstotkih in v deležih od začetka meritev:

Vir: Služba za programski kontroling, AGB Nielson Media Research

Gorščakova je iskala različne izgovore in še danes zatrjuje, da svoje delo opravlja dobro.

Celotno sporočilo RTV Slovenija za javnost je dostopno tukaj 

Ali bo Natalija Gorščak tudi razrešena, je zdaj odvisno od Programskega sveta.

Natalija Gorščak, za katero nihče ne ve, kako ji je pravzaprav sploh uspelo postati direktorica TV Slovenija

Dodajmo, da je bila Natalija Gorščak povsem povprečna novinarka Televizije Slovenija, z dobrimi povezavami v SD in KUL, kjer so jo forsirali celo za generalno direktorico RTV Slovenija.

“Gorščakova, nekdanja “slovenska spremljevalka” zvezdnice telenovele Esmeralda Laeticie Calderon in bivša programska direktorica Kanala A, za katero pravzaprav nihče natančno ne ve, kako in zakaj ji je sploh lahko uspelo postati direktorica javne TVS, je pri Fajonovi očitno dobro unovčila tudi svojo nedavno osebno programsko intervencijo, ko je poskrbela, da se je – novembra lani – med znanim dokumentarcem (kot produkcija Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve) ob 30-letnici osamosvojitvenih dogodkov v Poljčah, kjer je bila sprejeta odločitev o plebiscitu, na zaslonu med grafiko predvajal skrajno nenavaden napis, da ta oddaja “ne izraža mnenja Televizije Slovenija”, sicer pa imajo Gorščakovo znotraj stavbe RTV Slovenija na Kolodvorski 2-4 pravzaprav še za bolj politično zadrto od Kadunca, vendar prikrito pa tudi za značajsko precej pokvarjeno in strašno opravljivo.”

Več o tem pa lahko preberete na portalu pozareport.si

Kako je vodila Televizijo Slovenijo, smo imeli in še imamo priložnost spremljati, zdaj na to, med drugim, kažejo tudi porazni podatki o gledanosti nacionalne televizije, ki smo jo prek obveznega prispevka dolžni plačevati vsi imetniki električnih števcev in ostalih elektronskih naprav.

J. M.