Prispela prva ekipa zdravstvenih delavcev italijanske vojske

V Slovenijo je danes prispelo prvih 6 zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki se bodo v prihodnjih dneh pridružili ekipam Slovenske vojske pri pomoči bolnikom s covid-19 v slovenskih bolnišnicah. | Avtor Monika Sušanj,MORS

Danes je v Slovenijo prišla prva ekipa zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki bodo skupaj z ekipami Slovenske vojske delovali v slovenskih bolnišnicah in tako razbremenili javno zdravstvo v boju zoper covid-19.

Danes je v Slovenijo prišlo 6 zdravstvenih delavcev, naslednja ekipa še 9 pripadnic in pripadnikov zdravstvenih ekip italijanske vojske predvidoma pride jutri.

Slovenska vojska že pomaga v bolnišnicah z 8 skupinami s po 5 pripadniki Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske. Prvi bolničarji italijanske vojske so v Slovenijo prispeli v zgodnjih jutranjih urah, danes in jutri pa bo prispelo vseh 15 zdravstvenih delavcev.

Ti bodo razporejeni v 5 mešanih skupin slovenskih in italijanskih vojaških zdravstvenih delavcev, ki bodo nudile pomoč v t. i. covidnih bolnišnicah v Ljubljani, Mariboru, Celju in Novem mestu.

Italijanski vojaški delavci bodo v Sloveniji do konca decembra. Od ponedeljka bo tako Slovenska vojska skupaj z italijansko v bolnišnicah zagotavljala 9 skupin zdravstvenega osebja, od tega 5 mednarodnih.

Italijanske zdravstvene delavca je pozdravil tudi minister za zdravje Janez Poklukar, ki je poudaril, da je situacija glede covid-19 resna in da je slika znotraj bolnišnic še vedno težka.

“Prihod zdravstvenih delavcev italijanske vojske, njihova podpora, pomeni veliko, še posebej za zagotavljanje varnosti in je zgleden dokaz medsosedskega sodelovanja,” je dejal minister Poklukar.

Minister je pohvalil tudi delo zdravstvenih enot Slovenske vojske v bolnišnicah.

M. D.