Pripravite se: nevihte z nalivi, sodro in drobno točo

Prva polovica aprila nam je prinesla izrazito pretoplo vreme, padlo je kar nekaj absolutnih temperaturnih rekordov za mesec april, a vse to se bo kmalu spremenilo, napovedujejo vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso). Že popoldne nas čaka 15 stopinj manj kot popoldne.

 

“Izrazita hladna fronta se bo čez dan od severa pomikala prek Slovenije in prinašala s seboj okrepljen severovzhodni veter in burjo ter res občuten padec temperature (animacijo lahko pogledate v komentarju). Tako bo torkovo popoldne marsikje kar okoli 15 °C hladnejše od dopoldneva,” pojasnjujejo na Arsu, kjer so zaradi pričakovanega dogajanja izdali opozorilo.

Začelo se bo na severu, popoldan pa se bodo padavine postopno širile proti jugu in popoldne zajele vso Slovenijo. Vmes bodo tudi nevihte. “Hladilo se bo, zapihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 700 m, zvečer in v noči na sredo pa ponekod v osrednji in južni Sloveniji še niže. Nad okoli 500 m nad morjem bo predvsem na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem zaradi južnega snega in olistanosti drevja možen tudi snegolom (animacijo sneženja si lahko ogledate v komentarju),” opozarjajo.

A. V.