Prijeli 410 ilegalnih migrantov in devet tihotapcev

Tudi nezakonite migrante s posebnimi prevozi prijazno vozijo v ljubljanski azilni dom. (Vir: arhiv)

Z novomeške policijske uprave so sporočili, da so policisti ob koncu tedna, od 2. do 5. februarja zjutraj) prijeli in obravnavali 410 tujcev, ki so nezakonito prestopili mejo. Prijeli so še 9 tihotapcev ljudi, ti so prevažali 39 ilegalcev.

Ilegalne migrante so prijeli:

  • Na območju Policijske postaje Črnomelj: 107
  • Na območju Policijske postaje Brežice: 264
  • Pri tihotapljenju so prijeli še 39 ilegalcev.

Na območju Črnomlja so migrante prijeli v krajih: Zilje, Vinica, Suhor, Stari trg ob Kolpi, Preloka, Pribinci, Draga pri Sinjem vrhu, Dolnji Suhor pri Vinici, Žuniči, Sečje selo, in sicer 49 državljanov Sirije 45 državljanov Maroka, 7 državljanov Sudana, 5 državljanov Afganistana in državljana Somalije.

Na območju Posavja so migrante prijeli v krajih: Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Loče, Rakovec, Jereslavec, Kapele, Čatež ob Savi, Jesenice, Globoko, Dvorce, in sicer: 129 državljanov Sirije, 32 državljanov Afganistana, 28 državljanov Konga, 26 državljanov Maroka, 22 državljanov Rusije, štiri državljane Pakistana, štiri državljane Nepala, štiri državljane Indije, štiri državljane Turčije, tri državljane Bangladeša, dva državljana Somalije, dva državljana Egipta, državljana Sierra Leone, državljana Kameruna, državljana Alžirije in državljana Kazahstana.

Prijeli devet tihotapcev ljudi

V petek, 2. februarja, okoli 9.30 je na mejni prehod Rigonce na vstop v Slovenijo pripeljal voznik kombija Fiat ducato italijanski registrskih oznak. Ko je opazil policiste, je zapeljal na prometni pas, namenjen izstopu iz Slovenije, potem pa s pospešeno hitrostjo nadaljeval z vožnjo do naselja Rigonce, kjer je izgubil oblast nad vozilom in silovito trčil v kamnito ograjo. 24-letnemu vozniku, državljanu Indije, so odvzeli prostost in ga pridržali. Ugotovljeno je bilo, da v tovornem delu kombija prevaža 14 državljanov Sirije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. Policisti so na kraj poklicali reševalce, ki so oskrbeli pet tujcev, poškodovanih v prometni nesreči.

Med opravljanjem nalog na območju Slovenske vasi so policisti v petek, 2. februarja, nekaj po 16. uri kontrolirali voznika avtodoma portugalskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 53-letni voznik iz Litve in 52-letni sopotnik iz Poljske v avtodomu v majhnem pomožnem prostoru poleg rezervnega kolesa prevažata 3 državljane Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

V soboto, 3. februarja, nekaj pred 19. uro so na območju Slovenske vasi ustavljali voznika osebnega avtomobila znamke Audi. Kršitelj znakov policistov ni upošteval in je z veliko hitrostjo nadaljeval z vožnjo, zapeljal na avtocesto, kjer je vozil s hitrostjo 240 km/h, potem pa zapustil avtocesto, v krožišču Drnovo zaradi neprilagojene hitrosti povzročil prometno nesrečo in peš pobegnil. Tihotapca so policisti izsledili in prijeli. Ugotovili so, da gre za 34-letnega državljana Romunije, ki je v vozilu prevažal 31-letno državljanko Turčije in njene tri otroke. Lažje poškodovane potnike so reševalci oskrbeli.

V noči na nedeljo, 4. februarja, so na območju Jesenic na Dolenjskem ustavljali voznika kombija Renault traffic. Kršitelj znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo po travniku, kjer je obstal. 28-letnega državljana Srbije so prijeli in mu odvzeli prostost. Ugotovili so, da v kombiju prevaža 13 državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. Med tujci je bilo pet otrok. V bližini so izsledili in prijeli še voznika osebnega avtomobila Fiat punto, 27-letnega državljana Srbije in dva sopotnika, prav tako državljana Srbije. Ugotovljeno je bilo, da so prav tako sodelovali pri tihotapljenju državljanov Turčije.

V nedeljo, 4. februarja, nekaj pred 21. uro so na Obrežju kontrolirali voznika osebnega avtomobila BMW 525 avstrijskih registrskih oznak. 26-letni državljan Romunije je prevažal 5 državljanov Sirije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Devetim tihotapcem so odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazenskimi ovadbami zaradi kaznivih dejanj prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so jih privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z ostalimi tujci še potekajo.

Rigonce:

Drnovo:

Cirnik:

Avtodom:

Foto: PPIU PU Novo mesto

A. L.