Pridržanih 25 oseb, poškodovanih 6 policistov in več policijskih avtomobilov

(vir: arhiv)

Policija je sporočila, da so policisti včeraj izvajali naloge varovanja najvišjih tujih predstavnikov držav ter na območju centra Ljubljane opravili tudi varovanje neprijavljenega shoda, ki se je pričel okoli 15. ure in je potekal najprej na Trgu republike, kjer se je zbralo okoli 3000 ljudi.

Javni red je bil vzpostavljen okoli 21. ure, ko je bila množica tudi razgnana. Pridržanih je bilo 25 oseb, poškodovanih 6 policistov, dva udeleženca sta zaradi vdihovanja plina potrebovala zdravniško pomoč, poškodovanih je bilo več policijskih avtomobilov in tujih stvari.

Na shodu so v policiste in policijska vozila metali razne predmete, ogrožali varnost železniškega prometa (in ga zaustavili), policija je večkrat uporabila prisilna sredstva – plinska sredstva, penaste naboje, konjenico in službene pse.

Pri varovanju so sodelovale različne policijske enote policijskih uprav, posebna enota, konjenica, policisti vodniki službenih psov, Specialna enota, Letalska policijska enota ter Center za varovanje in zaščito.

Varovanje Vrha EU – Zahodni Balkan

To poteka v skladu s predvidenim načrtom, policisti so zagotovili varnost varovanim osebam, varovane kolone so z manjšimi prilagoditvami potovale po predvidenih trasah.

Za uspešno izvedbo policijskih nalog generalni direktor policije dr. Anton Olaj izreka pohvalo vsem policistom in policistkam, ki so sodelovali pri varovanju.

Kronologija včerajšnjih izgredov

Na Trgu republike (pred državnim zborom) se je začelo okoli 15. ure. Nekaj pred 17. uro so udeleženci shoda nato odšli v smeri Slovenske ceste, shodu se je pridružilo še več oseb. Udeleženci so bili večkrat pozvani, naj ne ogrožajo varnosti prometa.

Policisti so jih skušali zaustaviti, ker pa niso upoštevali ukazov, je bil shod razpuščen.

Osebe tudi v nadaljevanju niso upoštevale ukazov in so še naprej huje in množično kršile javni red ter se kljub izrečenim ukazom niso razšli, zato so bila na Slovenski cesti uporabljena prisilna sredstva, in sicer vodni curek in plinska sredstva.

Policisti so udeležence vseskozi pozivali naj se razidejo, večina je to tudi upoštevala. Del protestnikov pa se je vrnil na Trg republike, nato pa v  smeri Tržaške ceste ter nazaj proti Celovški cesti. Pri tem so na železniškem nadvozu ogrožali tudi varnost železniškega prometa.

Okoli 19.30 so se na območju centra Ljubljane zadrževale še manjše skupine oseb, ki so kršile javni red, med drugim so proti policistom metali različne predmete. Nekaj pred 21. uro je bil javni red vzpostavljen, množica pa razgnana.

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil o dogodku v  smislu odkrivanja vseh kaznivih ravnanj.

J. M.