Pri Novem mestu iztiril potniški vlak

Iztirjen vlak pred Birčno vasjo iz smeri Metlika - Novo mesto (vir: R. T., FB)

Sinoči, ob 21.33, je med Uršnimi seli in Birčno vasjo, občina Novo mesto, zaradi podrtega hrasta na železniških tirih, iztiril prvi vagon motorne kompozicije.

V vagonu so bili potniki, trije so bili poškodovani.

Posredovali so gasilci GRC Novo mesto, PGD Šmihel pri Novem mestu in Stranska vas, ki so s tehničnim posegom vstopili v prevrnjeni vagon. Nepoškodovane so pospremili do ceste in prepeljali do Novega mesta, v nesreči tri poškodovane pa so skupaj z reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto na kraju oskrbeli in prenesli do ceste.

Poškodovane osebe so reševalci prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Po navedbah očividcev je iztiril potniški vlak iz smeri Metlika – Novo mesto.

Železniška proga Metlika-Ljubljana bo do odprave posledic nesreče zaprta, za potnike bo organiziran nadomestni avtobusni prevoz.

Poročilo PU Novo mesto – 500 metrov pred postajo Birčna vas

Policisti so bili ob 21.34  obveščeni,  da je na relaciji Birčna vas – Uršna sela iztiril potniški vlak. Po prvih ugotovitvah ogledne skupine Sektorja za kriminalistično policijo PU Novo mesto se je nesreča zgodila okoli 500 metrov pred železniško postajo Birčna vas, kjer je iztiril potniški vlak, ki je vozil na relaciji Metlika – Ljubljana. Po prvih zbranih obvestilih naj bi strojevodja na tirih opazil podrto drevo in z aktiviranjem zasilne zavore poskušal vlak ustaviti, vendar je krmilni voz vlaka kljub temu trčil v drevo, vlak pa je iztiril.  V  času nesreče  je bilo na vlaku devet potnikov, dva sta bila lažje poškodovana.

Na kraju nesreče je bil prisoten tudi preiskovalec železniških nesreč iz Službe za preiskovanje letalskih, pomorskih in železniških nesreč in incidentov Ministrstva za infrastrukturo, ki je pristojen za preiskavo vzrokov nesreče. Na podlagi izdelanega poročila bodo kriminalisti o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.

M. D.