Prenova novomeškega mestnega jedra se je začela

Izvajalci gradbenih del prenove mestnega jedra so začeli s pripravo gradbišča, zato je promet v mestnem jedru že spremenjen. Po Kandijskem mostu je možen samo izvoz iz mesta, zaprta pa sta Pugljeva ulica in večji del Glavnega trga.

V nadaljevanju tedna bo potekala priprava gradbišča: postavljanje gradbiščnih ograj, odmerjanje lokacij podzemne infrastrukture, postavitev gradbiščnih kontejnerjev in skladišč, pa tudi odstranitev spomenikov in dreves. Arheološka izkopavanja in gradbena dela se bodo predvidoma začela prihodnji teden.

Ker tranzitni promet preko Glavnega trga ne bo več mogoč, v Mestni občini Novo mesto naprošajo vse, da prilagodijo svoje poti, kar še posebej velja za čas prometnih konic. Za obiskovalce mestnega jedra so zagotovili brezplačno dvourno parkiranje v Kandiji, na Novem trgu in tudi na drugih bližnjih parkiriščih.

Zapora naj bi trajala najmanj 14 mesecev, čas pa je odvisen tudi od arheoloških izkopavanj in morebitnih najdb. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da bi se v primeru slednjih stvari časovno lahko precej zavlekle.