Premier Janša ponovno pozval k sodelovanju

Predsednik vlade Janez Janša na izredni seji odgovoril na predlog ustavne obtožbe. | Avtor Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj na 75. izredni seji Državnega zbora odgovoril na predlog ustavne obtožbe, ki so ga vložile opozicijske stranke. V odgovoru je orisal trenutne epidemiološke razmere, nanizal razloge za situacijo v Sloveniji, opozoril, da mora imeti opozicija mero pri uveljavljanju možnih inštrumentov, izpostavil optimistične gospodarske napovedi, podal zadnje podatke o cepljenih in poudaril, da je pred nami leto okrevanja, ki bo hitrejše od povprečja sočlanic EU in, ki bo Slovenijo vrnilo na predkrizno raven v rekordnem času.

Predsednik vlade je uvodoma orisal situacijo, v kateri so opozicijske stranke vložile ustavno obtožbo zoper predsednika vlade.

“Smo v kriznem času, imamo epidemijo, in to že več kot eno leto. In ljudje umirajo zaradi tega. Opozicija ima na voljo  različne inštrumente, tudi mi smo jih v opoziciji uporabljali, ampak smo imeli neko mero. V večini držav parlamentarne demokracije tudi ta mera obstaja.”

Ob tem je dodal: “Ukradli ste nam volitve, protiustavno jemali mandate. Ko smo bili v opoziciji smo imeli dovolj poslancev, da bi vsak dan lahko vložili zahtevo za izredno sejo in blokirali proceduro, pa tega nismo naredili. Nismo splošno obstruirali seje, tako kot je ena od opozicijskih poslanskih skupin delala zadnje tedne. Neka mera je pač pri tem tudi potrebna.”

V nadaljevanju je izpostavil, da se je pod ustavno obtožbo podpisala tudi stranka, ki v svojem programu nasprotuje ustavnim načelom, kot so predstavniška demokracija, zasebna lastnina in tržno gospodarstvo.

Tako navedeno kot očitek, da predsednik vlade ogroža zdravo pitno vodo, je označil za absurden. “Pod ta očitek ste se podpisali tisti, ki ste zadnje tedne zbirali podpise za referendum proti zakonu, v katerem je 40 milijonov evrov namenjenih za dodatno ureditev vodotokov, da ne bodo poplavljali.”

Ob tem je tudi dejal, da je opozicija zbrala podpise za referendum proti zakonu, s katerim  se tajkunom prepoveduje gradnja vil na slovenski obali in obali jezer.

“Zbrali ste podpise zato, da se zakon o vodah na referendumu vrže in potem se meni očita, da ogrožam zdravo pitno vodo. Ti očitki so smešni.”

Glede epidemije je dejal, da je imela Slovenija težak drugi val epidemije, po njegovem mnenju pa je treba pogledati na začetek epidemije.

Opozoril je, da je Svetovna zdravstvena organizacija na obisku v Sloveniji junija 2017 podala priporočila, kaj je treba narediti za to, da bomo pripravljeni na epidemijo. Do nastopa nove vlade 13. 3. 2020 ni bilo v zvezi z navedenimi priporočili ničesar storjenega. Po njegovem mnenju bi bilo lahko rešenih na tisoče življenj, če bi Slovenija upoštevala priporočila in se pripravila na epidemijo.

“Pričakovati, da se bo čez noč vse naredilo, kar se prej ni dolga leta, kljub temu, da smo bili uradno opozorjeni”, pa je po njegovem mnenju nesprejemljivo.

Ob tem je opozoril tudi na situacijo v drugih evropskih državah. Tudi Nizozemska je imela v drugem valu, kljub temu, da ima odličen zdravstveni sistem, dva tedna situacijo, ki je ni obvladala  in je morala svoje bolnike voziti v Nemčijo.

“Sloveniji ni bilo potrebno voziti bolnikov v druge države, saj smo tudi po zaslugi sedanjega ministra za zdravje, zgradili dodatne kapacitete dobesedno čez noč in so se naši bolniki s covidom-19 lahko zdravili doma.”

Predsednik vlade je opozoril tudi na splošno zdravstveno situacijo v Sloveniji, na predloge čakalne vrste ter, kaj se je v zadnjih letih levih vlad storilo za to, da  bi se le-te odpravile.

“Koliko od tisočih, ki so umrli v zadnjih letih zaradi raka, je umrlo zato, ker so morali predolgo čakati na poseg, ker je bila diagnoza prepozno odkrita? Odkritje diagnoz je seveda odvisno tudi od zdravstvenih kapacitet.”

V nadaljevanju je predstavil podatke o investicijah v zadnjih desetih letih. Ob dejstvu, da imamo v Sloveniji osmo najstarejše prebivalstvo na svetu, so leve vlade od leta 2009 do 2019 v družinsko politiko investirale 367 milijonov evrov, nevladnim organizacijam pa so izplačale 706 milijonov evrov.

“Ne more se več plačevati nevladnim organizacijam kot za mladino in prihodnost.”

Nerazumno je po njegovem mnenju tudi, da “smo v slovenske bolnišnice v zadnjih desetih letih dali okoli 400 milijonov evrov, za nacionalno televizijo in STA pa v tem času preko milijardo evrov”.  Ob tem je dejal, da ga nihče ne more prepričati, da je nacionalni medij bolj pomemben kot celotno zdravstvo in šolstvo oziroma investicije na tem področju. “Se pravi neka velikanska luknja je bila”.

Posledica navedenega so po njegovem mnenju  čakalne vrste in posledice zaradi čakanja na zdravstvene posege.

Predsednik vlade je spregovoril tudi o tem, kako Slovenijo vidijo drugi in, kje je v realni primerjavi. “Pred kratkim je Evropska komisija izdala makroekonomske napovedi  za celotno evroobmočje in države članice EU in te napovedi omogočajo primerjave. Te napovedi so tudi boljše kot so bile lani jeseni. Slovenija je po gospodarski rasti za letos na 6. mestu.”

Spregovoril je tudi o zadolženosti in povečanju javnega dolga. “Poslušamo očitke o zadolženosti in povečanju javnega dolga v lanskem letu. Slišali smo tudi očitek, da smo denar razdelili ljudem. Ta očitek razumemo, saj prihaja iz ust tistih, ki so denar razdelili nevladnim organizacijam in bankam, ljudje pa so ostali plačniki teh dolgov.”

Predsednik vlade je ob tem izpostavil, da je Slovenija dosegla daleč najbolj ugodno mesto na finančnih trgih, da lahko izdajamo obveznice za 60 let, kar je bilo do pred nekaj leti nepredstavljivo, in da smo  se lahko zadolžili po negativni obrestni meri.

Glede precepljenosti je dejal, da je s prvim odmerkom cepiva po zadnjih podatkih cepljenih 636.000 državljank in državljanov, z drugim odmerkom pa 348.000 ljudi. Ob tem je opozoril, da imamo zaradi hudega drugega vala 242.000 državljanov, ki so covid-19 preboleli in se jim ni treba cepiti še šest mesecev po prebolelem covidu-19.

Izrazil je prepričanje, da bomo do poletja dosegli ustrezno precepljenost.

Ob vsem izpostavljenem je po mnenju predsednika vlade trenutna razglasitev epidemije do sredine junija zadnja in bomo lahko prešli v prehodni čas, ko bo večina ukrepov dodatno odpravljena. Nekateri preventivni ukrepi bodo še vedno potrebni.

Uveljavitev digitalnega zelenega potrdila bo verjetno operativna sredi junija, kar bo sovpadalo s koncem formalne epidemije.

“Odtlej lahko pričakujemo povratek v normalnost, vsaj takšno, kot smo jo pričakovali in imeli lansko poletje.” ”

Pred nami ni ledena gora in katastrofa, kot se slika v ustavni obtožbi, temveč optimističen čas.”

Dejal je tudi: “Pred sabo vidimo leto okrevanja, ki bo hitrejše od povprečja sočlanic EU in, ki bo Slovenijo vrnilo na predkrizno raven v rekordnem času, hkrati pa imamo tudi za drugo polovico leta naročenih dovolj cepiv za tretji odmerek, ki je potreben, da imunost ohranimo.”

Predsednik vlade je v zaključku odgovora na ustavno obtožbo dejal, da velik izziv predstavljata tudi okrevanje in odpornost.

“Še tretjič formalno pozivam k sodelovanju ter k temu, da združimo moči.”

Ob tem je dodal: “Na poslanske klopi bodo prišli zakonski akti, ki so pomembni za to, da bo okrevanje ne samo hitro, ampak tudi pravično. Med njima bosta tudi Zakon o dolgotrajni oskrbi in Zakon o investicijah v zdravstvo.”

Ob tem je opozicijo pozval, da s proceduralnimi potezami ne zavira normalnega dela. “En apel k večjemu razumu. Če boste zbrali dovolj glasov, postavili drugo vlado, jo pač postavite, dokler pa tega ne morete, ne nagajajte tam, kjer to škodi vsem.”

Odgovori SDS na ustavno obtožbo zoper predsednika vlade so dostopni tukaj:  SDS

M. D.