Premier: Cepimo se, čas je za normalno poletje

(vir: pixabay.com)

“Od ponedeljka dalje bo steklo cepljenje tudi vseh odraslih pod 50 let starosti. Do poletja bomo zagotovili dovolj cepiva za vse. Bodimo odgovorni do sebe in drugih, #CepimoSe in zdržimo še nekaj tednov. Čas je za normalno poletje.”

Tako je na Twitterju objavil predsednik vlade Janez Janša in poleg delil objavo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) z naslovom Čas je, da se življenje vrne nazaj. Cepimo se!

Dodajmo, da bo v mesecu maju v Sloveniji zagotovljenih najmanj 450.000 odmerkov štirih vrst cepiv.

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19. Jelko Kacin je včeraj povedal, da je najbolj stabilna dobava cepiva proizvajalca Pfizer-BioNtech. V maju bo vsak teden prihajalo po več kot 50.000 odmerkov tega cepiva, ob koncu meseca pa že dvakrat toliko (skupno več kot 330 tisoč odmerkov tega proizvajalca). Nato se bo povečan tempo dobav nadaljeval z več kot 100.000 odmerki tudi vsak teden v juniju. Evropska komisija se je namreč s proizvajalcem Pfizer-BioNtech dogovorila za predhodno sproščanje in dobavo velikega dela pogodbenih količin, ki bi morale biti dobavljene šele v zadnjem četrtletju.

M. D.