Preiskovalna komisija glede Gen-I, Star Solar, Goloba in financiranja Gibanja Svoboda ustanovljena

“Na zahtevo državnega sveta je bila v državnem zboru ustanovljena preiskovalna komisija glede Gen-I, Golobovega podjetja Star Solar, ki s prodajo sonca državi živi na veliki nogi in drugo.

V kolikor pa poslanci stranke Nova Slovenija ne bi leto in pol preprečevali njene ustanovitve, bi danes lahko že obravnavali zaključke.”

Tako je današnjo ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije na omrežju X komentiral poslanec in nekdanji minister Zvone Černač.

Državni zbor je komisijo na zahtevo državnega zbora moral ustanoviti, o tem ni bilo niti glasovanja. Bila pa je večurna razprava. Če bi NSi prispevala manjkajoče tri podpise stranki SDS, bi na enak način preiskovalno komisijo morali ustanoviti že takoj po volitvah. Pod predlog se je takrat podpisalo 27 poslancev in poslank SDS, za ustanovitev komisije je bilo potrebnih 30 podpisov. Za komisijo so nato način, kako jo ustanoviti, našli v okviru državnega sveta.

V Svobodi so se temu zelo upirali, koalicija vzpostavitve komisije ne podpira, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je celo vložila predlog zakona o komisiji, vendar so bili v SDS hitrejši, saj so zahtevali izredno sejo državnega zbora in uspeli.

M. D.