Preiskovali bodo trgovino z dojenčki

(vir: pixabay.com)

Poslanka Alenka Jeraj je na današnji novinarski konferenci predstavila zahtevo za odreditev parlamentarne preiskavo v zvezi z morebitno odgovornostjo funkcionarjev zaradi suma, da so sodelovali v primerih odvzemov mladoletnih oseb oziroma t. i. ukradenih otrok, ki naj bi se v porodnišnicah na območju Slovenije dogajale med leti 1965 in 1991.

 

Jerajeva (SDS) je še pojasnila, naj parlamentarna preiskava ugotovi, ali so morda nosilci javnih funkcij ali funkcij javnega sektorja kakorkoli vplivali na omenjena dejanja, ter ugotovi čigavi interesi so pripeljali do tega, da naj bi prišlo do primerov storitev kaznivih dejanj odvzema mladoletne osebe.

Prav tako naj preiskava ugotovi morebitno vpletenost v omenjene primere, pa tudi, ali in zakaj naj bi ti dopustili tovrstne primere in v čigavem interesu.

“V t. i. trgovini z dojenčki, ki naj bi se predvsem v 70. in 80. letih dogajala na območju nekdanje Jugoslavije, naj bi bilo prodanih več kot 20.000 dojenčkov. S tem se intenzivno ukvarja društvo Izgubljeni dojenčki Beograda, ki je pred leti obravnavalo tudi več deset primerov povezanih s Slovenijo,” je dejala poslanka SDS.

Izpostavila je tudi nekaj primerov otrok, ki naj bi umrli takoj po rojstvu ali v roku nekaj dni, njihovim staršem jih niso dovolili pokopati, prav tako naj bi bila dokumentacija pomanjkljiva oziroma naj bi vsebovala vrsto nedoslednosti.

Jože Tanko in Simona Šeremet Kalanj (vir: arhiv)

Društvo staršev ukradenih otrok v Sloveniji, ki ga vodi Simona Šeremet Kalanj, je nedavno parlamentarni komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti, ki jo vodi Jože Tanko, ter pristojnim državnim organom posredovala obsežno gradivo, v katerem so doslej obravnavali že skoraj 60 primerov domnevno ukradenih otrok v slovenskih porodnišnicah.

Čeprav so problematiko pred slabim letom predstavili omenjeni komisiji in je takratna ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar zagotovila, da bodo državni organi storili vse, kar je potrebno za razjasnitev zadev, se po besedah poslanke Jerajeve zdaj dogaja ravno obratno.

Prosilci namreč še težje pridejo do dokumentov in informacij, prav tako pa ni zaznati, da bi policija zaslišala zdravniške ekipe in druge ljudi, ki se, še posebej v Mariboru, pojavljajo v več primerih. Nekaj primerov je bilo tudi v novomeški porodnišnici, pa tudi drugod po Sloveniji. Kriminalisti kljub obljubam tako po besedah poslanke niso obiskali niti Šeremet Kalanjeve, da bi jim predala dokumentacijo.

Pod predlog za ustanovitev preiskovalne komisije glede ukradenih otrok so se podpisali poslanci SDS in NSi. Preiskovalno komisijo bo vodila Alenka Jeraj.

Poslanka Alenka Jeraj

M. D.