Predvolilna obljuba koalicije, da ne bodo vlagali v ceste, se uresničuje

Oslovska klop sredi Ljubljane, 16. april 2022 (vir: arhiv)

Gradbenega dovoljenja za gradnjo 3. razvojne osi Novo mesto – vzhod do Osredka (s povezovalno cesto do Revoza) ni in ni. Navkljub temu, da so vladni predstavniki, vključno z na volitvah propadlo ministrico Alenko Bratušek, to napovedovali za april 2023.

Bratuškova je časovnice obljubila v aprilu.

Nadalje je ministrstvo za okolje in prostor (zdaj ministrstvo za narave vire in prostor, ki ga vodi Uroš Brežan (oba z Bratuškovo iz kvote Gibanje Svoboda), sicer tesni sodelavec Roberta Goloba, obljubilo, da bo gradbeno dovoljenje za 1. in 2. etapo gradnje (od NM – jug do Osredka) izdalo maja. Zdaj bo konec junija in gradbenega dovoljenja še vedno ni.

Ko smo v preteklih tednih s portala poizvedovali, kdaj bo to končno izdano, so si vprašanje podajali kot vroč kostanj. Iz ministrstva na ministrstvo. Nato pa so nam iz Brežanovega ministrstva odgovorili, da izdaje gradbenega dovoljenja ni mogoče napovedati. Na dodatno vprašanje, kakšni so razlogi in kje se zatika, niso več odgovorili. Smo pa odgovore poiskali sami.

Gibanje Svoboda in Levica sta namreč pred lanskimi volitvami pouličnjakom obljubili “moratorij na širjenje cestne infrastrukture”. SD pa je nato prek svojih predstavnikov že takoj po imenovanju vlade začela s spreminjanjem prioritet črpanja evropskih sredstev. Denar so nemudoma začeli preusmerjati k nevladnim organizacijam.

Vladi pod vodstvom Roberta Goloba je v letu dni uspelo le naslednje: politični prevzem nacionalne RTV Slovenija, zaustavitev infrastrukturnih projektov in finančno napajanje tistih nevladnih organizacij, ki so jim omogočile vladanje.

Zahtevi pouličnjakov za moratorij na širjenje cestne infrastrukture so aprila 2022 pritrdili v Levici, Svobodi, DeSUS in stranki Vesna. Predsedniki so na oslovski klopi, kamor so jih posedli, dvigovali loparčke z napisom Da ali Ne. Iz pregleda je razvidno, da je bil Za moratorij tudi Robert Golob. SD pa je nato s prerazporeditvijo evropskih sredstev k t. i. nevladnikom, ki to še zdaleč niso, saj so financirani iz državnega proračuna, nadaljevala njihove usmeritve.

Moratorij na cestno infrastrukturo
Zbrani pred polučnjaki (april, 2022)

M. D.