Predsednik Pahor Gorazdu Pučniku vročil očetov zlati red za zasluge

Predsednik Borut Pahor vročil odlikovanje Gorazdu Pučniku, sinu dr. Jožeta Pučnika (vir: Urad predsednika RS)

Predsednik Borut Pahor je danes popoldan na slovesnosti v predsedniški palači vročil najvišje državno odlikovanje, red za izredne zasluge, s katerim je bil junija 2006 posthumno odlikovan dr. Jože Pučnik. Odlikoval ga je tedanji predsednik republike dr. Janez Drnovšek, družina pokojnega dr. Pučnika pa odlikovanja doslej ni želela sprejeti.

Odlikovanje je danes prevzel Gorazd Pučnik, sin dr. Jožeta Pučnika.

Dr. Jožeta Pučnika, enega izmed očetov slovenske države, je z redom za izredne zasluge za njegov življenjski prispevek k demokratizaciji, osamosvajanju in mednarodnemu priznanju Slovenije posthumno odlikoval dr. Janez Drnovšek leta 2006, ob 15-letnici samostojnosti Slovenije.

Odlikovanje je bilo od leta 2015 razstavljeno na častnem mestu v predsedniški palači, v dvorani, ki jo je predsednik Pahor poimenoval po dr. Pučniku. Odločitev o poimenovanju dvoran po štirih izmed očetov slovenske politične pomladi in državnosti – dr. Francetu Bučarju, dr. Janezu Drnovšku, Ivanu Omanu in dr. Jožetu Pučniku – je Borut Pahor sprejel ob 25. obletnici plebiscita, 26. decembra 2015, kot izkaz hvaležnosti in počastitev spomina nanje in njihove zapuščine.

Gorazd Pučnik je danes ob vročitvi očetovega zlatega reda za zasluge povedal, da so si premislili zaradi predsedniške drže Boruta Pahorja.

“To je bil glavni razlog, da smo se odločili, da odlikovanje z velikim veseljem sprejmemo kot družina,” je dejal. Ob tem je poudaril, da je imel Jože Pučnik za seboj močno družino, ki ga je držala pokonci.

Pahor se je družini zahvalil za njeno odločitev. Pojasnil je, da je preteklosti odlikovanje družini že večkrat skušal izročiti, a vsakokrat neuspešno: “Potem pa sem pred časom izvedel za čudovito novico, da se je družina odločila spremeniti svoje mnenje.” Kot je dejal, običajno privilegij ob prejemu priznanja čutijo odlikovanci, danes pa ga je čutil sam.

Ob tem je poudaril, da smo imeli Slovenci z Jožetom Pučnikom narodnega voditelja, ki je znal ob pravem času navdušiti ljudi za velikopotezne ideje brez primere v slovenski zgodovini. Bil je dovolj zrel ob pravem času, in kljub temu, da je moral pretrpeti veliko, se Pahorju nikoli ni zdelo, da bi se želel maščevati, pač pa, da je želel navdihovati.

“Opravka imamo z veliko osebnostjo, za katero si želim, da bi mladi ljudje v njej videli vzor,” je še poudaril.

M. D.