Predsednik države bo razpisal parlamentarne volitve

(vir: arhiv)

Predsednik republike Borut Pahor bo danes ob 13. uri podpisal odlok o razpisu letošnjih rednih volitvah v državni zbor. Te bodo 24. aprila, roki za volilna opravila bodo začeli teči 14. februarja, ko bo že mogoče vlagati kandidature. 

Ob podpisu odloka bo predsednik države tudi nagovoril državljane.

Da bo parlamentarne volitve razpisal za 24. april, kar je prvi možni datum rednih volitev, se je Pahor odločil v začetku novembra lani po posvetu s poslanskimi skupinami. Ob nekaterih pomislekih spričo epidemioloških razmer so se strinjali, da je omenjeni datum najboljša izbira.

Epidemiološke razmere bodo sicer krojile izvedbo letošnjih volitev, še vedno pa niso znana vsa pravila, ki bodo veljala za volivce, ki se bodo tik pred volitvami znašli v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Pred uradnim razpisom volitev je znano, da se na volitve podajajo vse parlamentarne stranke, na prestop parlamentarnega praga pa bodo ciljale tudi nekatere zunajparlamentarne in nove stranke ter gibanja.

Vsi, ki želijo vstopiti v volilno tekmo, morajo kandidature vložiti do 24. marca, ko bo stekla tudi uradna volilna kampanja.

Imena tistih, ki bodo kandidirali, tako še niso znana. Stranke, liste in gibanja sicer nadaljujejo s predvolilnimi aktivnostmi, zaključujejo svoje kandidatne liste in dokončno potrjujejo volilne programe, s katerimi bodo tokrat nagovarjale volivce.

Za vstop v parlament 4 odstotke glasov, za “mesečno rento” 1 odstotek

Leta 2018 je na volitvah nastopilo več kot 22 strank, list in gibanj. V državni zbor jih je prišlo 9, glasovi za ostale so bili izgubljeni. Za vstop v parlament je namreč treba zbrati 4 odstotke glasov volivcev in volivk. S tem namenom se resnejše (manjše) stranke povezujejo, saj cilj lahko dosežejo le s skupnim nastopom.

Običajno pa je veliko majhnih, ki nastopajo samostojno in ciljajo na to, da dosežejo 1 odstotek glasov, saj so nato do naslednjih volitvah upravičeni do mesečnega prejemka v višini okoli 10 tisoč evrov. Komur uspe, tako, glede na zakon, ki velja že leta, v štirih letih prejmejo skoraj pol milijona evrov. Zato tudi takšna gneča med njimi.

Letošnje državnozborske volitve bodo devete v zgodovini samostojne države. Prve volitve v državni zbor so potekale leta 1992, medtem ko so bile prve večstrankarske volitve v takrat še skupščino SRS že dve leti prej.

Na zadnje troje volitev – leta 2011, 2014 in 2018 – pa so se volivci odpravili predčasno. Tokratne volitve so torej prve redne po letu 2008.

M. D.