Predčasno glasovanje za predsednika republike

Dr. Anže Logar (vir: arhiv)

Pred drugim krogom predsedniških volitev od danes do četrtka, vsak dan med 7. in 19. uro, poteka predčasno glasovanje. Volivci, ki se glasovanja v nedeljo ne bodo mogli udeležiti, tako lahko svoj glas za enega izmed predsedniških kandidatov, ki jima je uspel preboj v drugi krog, oddajo v naslednjih dneh.

Predčasna volišča so odprta večinoma na upravnih enotah, ponekod tudi na občinah. Pri tem izpostavljamo, da je predčasno volišče za občino Semič v Metliki, predčasno volišče za Škocjan pa v Sevnici.

V drugi krog predsedniških volitev sta se uvrstila Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Največ volivcev je v prvem krogu, tudi po prištetih glasovnicah iz tujine, prepričal Logar, za katerega je glasovalo 33,95 odstotka volivcev, za Pirc Musarjevo pa je glasovalo 26,88 odstotka volivcev.

Nekdanji zunanji minister Logar velja za zmernega politika, ki v kampanji poudarja potrebo po medsebojnem sodelovanju in povezovanju.

Pirc Musarjeva medtem velja za predstavnico in zagovornico tranzicijske elite, ki je tudi z različnimi finančnimi malverzacijami obogatela v času lastninjenja nekdanjega družbenega premoženja. V kampanji ne zna prepričljivo pojasniti nekaterih spornih poslov svojega moža, pa tudi lastnih poslov, povezanih s poslovanjem podjetja Ruska dača. Vse več je tudi indicev, da se prek različnih obvodov (npr. podjetje Info hiša) izogiba plačevanju davkov in prispevkov.

Na našem območju je mogoče predčasno voliti na naslednjih naslovih:

– Upravna enota Črnomelj, Zadružna cesta 16: za občino Črnomelj

– Upravna enota Metlika, Naselje Borisa Kidriča 14: za občini Metlika in Semič

– Upravna enota Novo mesto, Defranceshijeva ulica 1: za občine Novo mesto, Straža, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Šentjernej, Šmarješke Toplice in Žužemberk

– Občina Trebnje, Goliev trg 5: za občine Trebnje, Mokronog – Trebelno, Šentrupert in Mirna

– Občina Sevnica, Glavni trg 19 a: za občini Škocjan in Sevnica

– Občina Kočevje, Ljubljanska cesta 26: za občine Kočevje, Kostel in Osilnica

– Upravna enota Ribnica, Gorenjska cesta 9: za občine Ribnica, Loški Potok, Sodražica in Dobrepolje

V nedeljo, 13. novembra 2022, bodo volitve potekale na vseh voliščih, kot običajno.

Vir: Seznam_volisc_za_predcasno_glasovanje

A. L.