Pred učiteljico položil mačeto in 3200 evrov

OŠ Velika Dolina.

Po incidentu na osnovni šoli Velika Dolina je prebivalcem krajevnih skupnosti, ki ju terorizirata dve romski družini iz Ponikev, zavrela kri. Najraje bi ju izselili, tako, kot so leta 2006 Strojane iz Ambrusa, poroča Žurnal.

Omenjeni dve družini, pred tremi leti iz romskega naselja preseljeni v Ponikve (Krajevna skupnost Velika Dolina), preglavice krajanom povzročata že nekaj časa. Pri tem posebej izstopa družina 14-letnika, ki je pred dnevi napadel devetošolca v Osnovni šoli Velika Dolina in ga hudo poškodoval.

Po preselitvi obeh družin so se za krajane začele težave, pri čemer vedo domačini povedati marsikaj. Domačinka je tako za portal povedala, da so njenemu sosedu ukradli harmoniko, iz bližnje nove, pravkar vseljene hiše, pa odnesli vrata, zlatnino in denar. Kmetom Romi kradejo nafto za traktorje in drugo.

Enemu od krajanov so ukradli bakrene žlebove. Starejši gospe so iz zamrzovalne skrinje pobrali meso in 180 evrov. “Sosedove kamere so takrat posnele enega Roma od tukaj in enega iz Čateža,” je za portal povedal domačin.

Več je bilo tudi primerov, ko so lastniki na dvorišču pustili odklenjene avtomobile in ostali brez denarnic. Na bencinski črpalki je zaposleni pri kraji zalotil mladoletnega Roma in ga prijel za roko. Mladoletnik je poklical policijo in nazadnje je kazen plačal zaposleni. Oglobljen je bil tudi lovec, ki so mu v Ponikvah izpod postelje ukradli puško, ker bi jo moral imeti zaklenjeno v omari.

Predsednik KS Velika Dolina Fredi Žibert in predsednik KS Jesenice na Dolenjskem Slavki Bizjak sta povedala, da so z mrliških vežic Sv. Jakoba v Ponikvah in Sv. Magdalene na Jesenicah odnesli bakrene žlebove. Na sodišču se je izkazalo, da so bili trije storilci mladoletni in jim lahko izrečejo le vzgojne ukrepe. Starejši Romi, ki so kazensko odgovorni, so jih pa čakali v kombiju.

Konec letošnjega februarja je eden od Romov na parkirišču pred trgovskim centrom v Dobovi z nožem napadel varnostnika, ki takrat ni bil v službi, in ga vpričo njegovega otroka tako hudo ranil, da je še vedno v bolniškem staležu.

Tudi napad v OŠ Velika Dolina, v kateri je 14-letni Rom večkrat udaril devetošolca in ga porinil v mizo, da si je presekal glavo, ni bil edini incident na omenjeni šoli. “Romski petošolec je pred učiteljico položil mačeto, 3200 evrov in škatlico cigaret, češ, kaj mi pa boš. Rekla mu je, naj vse pospravi, on pa je vzel cigarete in šel kadit na stranišče,” je povedal Žibert.

Za jutri sta sklicani izredni seji krajevnih skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem. “Od 14 do 17 članov dveh družin terorizira 2300 prebivalcev obeh krajevnih skupnosti. Zahtevamo, da se vzpostavi varnost, kakršna je bila pred njihovim prihodom. Končni cilj je njihova izselitev,” sta povedala Žibert in Bizjak.

Tudi sicer je slišati, da so domačini pripravljeni organizirati proteste za to, da se družini izselita.

A. V.