Pred napovedanimi podražitvami povečano povpraševanje

Fotografija je simbolična.

Družba Petrol danes na bencinskih servisih zaznava povečano povpraševanje, na nekaterih prodajnih mestih prihaja do kratkoročnih izpadov zalog. Navajajo, da z vidika stabilnosti oskrbe ni potrebe za paniko.

Potrdili so podražitev cen, ki bodo veljale opolnoči. Kot pravijo, bodo te primerljive s cenami goriva v Avstriji in na Hrvaškem.

Spomnimo. V Sloveniji je do polnoči v veljavi cena za liter najbolje prodajanega bencina NMB-95 v višini 1,503 evra, dizelskega goriva pa 1,541.

NMB-95                          Dizelsko gorivo

Slovenija 1,503 1,541
Hrvaška  1,640 1,730
Avstrija 1,728 1,837

Več o razlogih za spremembo cene smo poročali na povezavi:  Moja Dolenjska 

Tudi na bencinskih servisih OMV v petek in danes beležijo močno povečano povpraševanje in količinski odjem goriv. Na servisih so zaznali nakupovanje goriva na zalogo, tudi v izjemno velikih količinah. “Zato že od petka dalje v izdatnem obsegu kljub pred tem polnim zalogam na servise dobavljamo dodatno gorivo in z osebjem na servisih delamo vse v naši moči, da gostom zagotovimo ustrezno oskrbo,” pojasnili za STA.

Kljub temu pa zaradi logističnih izzivov, povezanih s časovnimi omejitvami opravljanja dela prevoznikov, trenutno ne morejo zagotoviti, da na nekaterih bencinskih servisih po državi za krajši čas ne bo zmanjkalo goriva.

Tudi v OMV tega, za koliko se bodo cene pogonskih goriv podražile, zaradi pravil o varstvu konkurence ne komentirajo.

So pa pri časniku Finance na podlagi trenutnih parametrov in ob predpostavki, da bodo trgovci sledili dosedanji politiki marž, izračunali, da bi lahko cena bencina presegla 1,60 evra za liter, cena dizla pa dosegla 1,82 evra.

M. D.