Pred nami znova velika toplotna obremenitev

(vir: arhiv)

Od danes do petka Od srede do petka bo predvsem od sredine dneva do večera velika toplotna obremenitev, opozarja Agencija RS za okolje (Arso).

Danes se bodo temperature v državi povzpele vse do 35 stopinj, najvišje temperature bodo na jugovzhodu države.

V vročini je priporočljivo uživati veliko tekočine in se izogibati večjim fizičnim naporom, pa opozarjajo na Upravi za zaščito in reševanje RS.

Čez dan bo večinoma jasno, čez dan bo ponekod v notranjosti države pihal jugovzhodni veter, na Primorskem pa jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 35 stopinj.

Kot opozarjajo na upravi za zaščito in reševanje, vročina pospešuje utrujenost, vpliva na popuščanje koncentracije in zmožnost hitrega odzivanja. Zaradi vročine so najbolj ogroženi bolniki, starostniki, majhni otroci in ljudje s prekomerno telesno težo.

Na upravi ob toplotnih obremenitvah zato med drugim priporočajo uživanje lahke hrane in uporabljanje lahkih in zračnih oblačil svetlih barv iz bombaža ali lanu. Opravljanje dejavnosti na prostem priporočajo bodisi zjutraj ali pa pozno zvečer. Svetujejo tudi uporabo sončnikov in druge zaščite pred sončnimi žarki ter zadrževanje v okolju, ki toplotno ni obremenjujoče.

M. D.