Prebivalci obmejnih občin talci lastnih interesov peščice vodilnih iz SD, LMŠ, Levica in SAB

S seje Odbora za obrambo, 26. novembra 2020, v času glasovanja, ki so ga na zahtevo Maše Kociper morali ponoviti. Za uveljavitev večjih pooblastil vojakom ob južni meji bi moralo glasovati 12 poslancev. (Vir: Zajem zaslona)

Parlamentarni odbor za obrambo je včeraj popoldne skoraj sedem ur razpravljal o dodelitvi dodatnih pooblastil Slovenskih vojski pri varovanju državne južne meje. To je bil v zadnjega pol leta že drugi poskus, da bi v državnem zboru sprejeli predlog, po katerem bi vojaki ob južni meji (trenutno jih je 139) imeli enaka pooblastila kot jih imajo policisti. Zdaj so namreč lahko zgolj “njihov daljnogled”.

Predlog za večja pooblastila vojakom ob meji je podala Policija, s tem so se strinjali tudi v Slovenski vojski, podprlo jih je ministrstvo za notranje zadeve, ki je predlog posredovalo Vladi RS, ta ga je podprla in predlog poslala v državni zbor. Za večja pooblastila vojakom pri varovanju meje se zavzemajo tudi župani obmejnih občin.

Včeraj pa je predlog postal zgodovina. Poslanci iz vrst opozicijskih poslanskih skupin SD, LMŠ, Levica in SAB so glasovali proti, saj so se tako dogovorili z vodstvi svojih strank in v okviru svojih poslanskih skupin.

Potrdili so navedbe Tanje Fajon, predsedujoče SD, ki je v pogovoru z opozicijo na TV Sloveniji prejšnji teden dejala, da so se predsedniki in vodstva teh strank zelo hitro dogovorili in “lastne interese postavili pred skupnimi”.

Znano je, da si zelo prizadevajo, da bi spet prišli na oblast, pri tem ne izbirajo sredstev, njihovi lastni interesi pa so za njih pomembnejši kot interesi države in državljanov, med katerimi sta trenutno najpomembnejši zdravje in varnost.

Večja pooblastila vojakom ob meji so včeraj podprli v poslanskih skupinah SDS, SMC, NSi, DeSUS in SNS (Slovenska nacionalna stranka).

Predlog je podprl tudi predsednik države Borut Pahor, ki je tudi vrhovni poveljnik Slovenske vojske. Njegov predstavnik je včeraj na seji odbora med drugim dejal, da “znotraj migracij prihaja tudi do terorističnih skupin, kar ogroža varnost Slovenije”.

Večja pooblastila slovenskim vojakom ob meji je podprla tudi Komisija za državno ureditev pri Državnem svetu RS. Edini, ki je na tej komisiji glasoval proti, je bil sindikalist in državni svetnik Branimir Štrukelj, ki je tudi sorodstveno povezan z Milanom Kučanom. Štrukelj je s tem obrnil hrbet tudi policistom. Policijski sindikat Slovenije (PSS) je namreč del konfederacije sindikatov, ki jo vodi Štrukelj. Slednjega javnost sicer bolj pozna kot tajnika t. i. šolskega sindikata (SVIZ).

Notranji minister Aleš Hojs je včeraj med drugim razkril, da se za okoli 30.000 migrantov ne ve, kje se nahajajo. Da so se “izgubili” nekje med Grčijo, Turčijo in Balkanom. Da požigi migrantskih centrov v Grčiji najverjetneje niso bili naključje, del teh migrantov pa se verjetno nahaja v Srbiji ali Bosni in Hercegovini, kjer čakajo na primeren trenutek za pohod naprej.

Predstavnik Policije pa je povedal, da so migranti zelo dobro podučeni. Informacije prejemajo od tihotapcev in od kriminalnih združb. Razkril je, da v Grčiji beležijo veliko odhodov migrantov, ti bodo kmalu na naših mejah.

Razprava je potekala tudi o tem, da vojaki ob meji zdaj nimajo potrebnih pristojnosti, ali, kot je to nazorno opisal Hojs: “Zdaj so lahko samo daljnogled policije.” Potrdilo se je, da vojaki nimajo pristojnosti, da bi prijeli migrante, ko jih opazijo, morajo poklicati policiste. Vmes pa je lahko že marsikaj prepozno.

Minister Hojs je tudi povedal, da sosednja Avstrija svojo mejo že dlje časa varuje tudi z vojaki.

Še veliko je bilo tega, predstavnikov SD, LMŠ, Levice in SAB niso prepričali nobeni argumenti. Prepričal jih ni niti poslanec iz vrst NSi, ki prihaja iz občine Ilirska Bistrica in je nazorno prikazal, s čim vse se soočajo prebivalci obmejnih občin.

V SD, LMŠ, Levici in SAB so se tokrat družno izgovarjali, da migratska problematika letos ni velika (prijeli so jih okoli 3 odstotke manj kot lani, vseeno pa okoli 13 tisoč), pa tudi, da so proti, “ker ne zaupajo tej vladi”. Dejstvo pa je, da so bili v teh strankah proti podelitvi pooblastilom vojakom, ki bi bila izenačena s policijskimi, že tudi spomladi. Takrat z drugačnimi izgovori kot včeraj. Da navodila niso dovolj jasna in da bi bili vojaki lahko uporabljeni tudi sredi Ljubljane, če nekoliko poenostavimo. V zdajšnjem predlogu je ministrstvo za notranje zadeve navodila nato zelo natančno zapisalo, kot primer: »vojaki ob meji med Vinico in Gribljami«, kot je včeraj povedal Hojs. Na to se v opoziciji niso mogli več izgovarjati. Našli so drugi izgovor.

Nasploh pa je znano, da so bili proti večjim pooblastilom vojakom in boljšemu varovanju meje v teh istih skupinah proti tudi lani in predlani, ko so sami vodili vlado. Tako, da so vsi ti izgovori res privlečeni za lase.

Dejstvo je, da so v SD, LMŠ, Levici in SAB znova potrdili, da so njihovi lastni interesi pomembnejši od interesov države, državljanov in njihove varnosti.

O tem dodajmo, da so v SD, ki jo po novem vodi Fajonova, velika zagovornica odprtih mej in migracij, že pred tem sprejeli sklep, da večjih pooblastil vojakom ne bodo podprli. Podobno so storili tudi v Levici. Včeraj pa je na seji prišlo do spoznanja tudi naslednje:

Minister Hojs je med drugim na seji povedal, da na plano prihaja, da proti Slovenski vojski nista zgolj stranki SD in Levica, ampak tudi Lista Marjana Šarca (LMŠ). “Po razkritju, da je Zlatan Čordič njihov podpornik, je bolj razumljivo, zakaj ne podpirajo aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi.”

Ob koncu se je izkazalo, da so proti tudi v Stranki Alenke Bratušek (SAB).

O sklepu vlade za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi so poslanci včeraj na odboru glasovali dvakrat. Prvič je bil rezultat 11 za in 5 proti. Na zahtevo Maše Kociper iz SAB so glasovanje ponovili. Rezultat je bil 10 za in 6 proti.

Za potrditev sklepa je bilo potrebnih 12 glasov oziroma dvotretjinska večina članov odbora. Teh je 17, glasovalo jih je 16. Dodajmo še, da je član odbora tudi Marjan Šarec, ki pa ga na včerajšnjo sejo ni bilo. Poslal je namestnika (Rudija Medveda).

Seja Odbora za obrambo, 26. november 2020: Drugo glasovanje o istem sklepu: rezultat 10 za in 6 proti. Za bi moralo glasovati 12 poslancev.
Seja Odbora za obrambo, prvo glasovanje, rezultat 11 ZA in 5 proti. Glasovanje so na zahtevo Kociprove morali ponoviti. (vir: Zajem zaslona)

S seje tik pred glasovanjem:

S seje odbora (vir: Twitter, Slovenska vojska)

J. M.